Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tělesná výchova s metodikou (KTV / ETV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / ETV - Tělesná výchova s metodikou, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky (5 lekcí):1. Koncepce a pojetí tělesné výchovy a výchovy ke zdraví v rámcovém vzdělávacím programu. Formy školní TV. Vyučovací jednotka jako základní organizační forma TV.2. Struktura vyučovací jednotky - srovnání tradičního a alternativního pojetí. Obsah a trvání jednotlivých částí vyučovací hodiny v TV.3. Didaktické zásady a metody a jejich aplikace v TV.4. Plánování v TV. Diagnostická činnost učitele. Hodnocení a klasifikace v TV. Zásady bezpečnosti v TV. Efektivita vyučovacího procesu v TV.5. Specifika tělesné výchovy dětí s pohybovou vadou. Smysl zážitkové pedagogiky.6. Zdravotní tělesná výchova. Organizační formy zdravotní TV.7. Pohybový systém. Svalové dysbalance. Statická a dynamická funkce.8. Vyrovnávací cvičení. Základní výchozí polohy.9. Věkové zvláštnosti. Zdravotní oslabení.10. Vhodné, nevhodné tělovýchovné aktivity při jednotlivých zdravotních oslabeních.Cvičení (5 dvouhodinových lekcí):1. Základní motorika a její kultivace. Vymezení pojmu a obsahu elementární TV.2. Pohybové hry jako prostředek sociálního učení. Oblasti sociálního učení v tělesné výchově. Metody a prostředky socializace žáků.3. Motivace a její využití při zdravotně kompenzačním cvičení. Zásady pro cvičení se zdravotními účinky. Dechová cvičení. Protahovací cvičení. Posilování.4. Rozvoj pohybové tvořivosti v hodinách TV. Metody a prostředky. Využití hudby. Aerobik pro malé děti - prostředek rozvoje vytrvalostních schopností v hodinách školní TV.5. Uplatnění jógových cvičení ve školní TV. Účinky jógových cvičení na dětský organismus. Metodická doporučení. Relaxační polohy. Dechová a posilovací cvičení.

Získané způsobilosti

Student získá odborné kompetence pro vedení speciálních pohybových aktivit.

Literatura

DVOŘÁKOVÁ, H. Didaktika TV nejmenších dětí a dětí s hendikepy. Praha : UK - PF, 2000. MUŽÍK,V., KREJČÍ, M. Tělesná výchova a zdraví. Olomouc : Hanex, 1997. NĚMEC, J. a kol. Kapitoly ze sociální pedagogiky a pedagogiky volného času. Brno: Paido, 2002. ISBN 80-7315-012-3. PÁVKOVÁ, J. a kol. Pedagogika volného času. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-569-5. ZEMÁNKOVÁ, M. Pohyb nad zlato. 1. vyd. Olomouc: Hanex, 1998. ISBN 80-85783-. MAZAL, F. Pohybové hry a hraní. 1. vyd. Olomouc : Hanex, 2000. BLAHUTKOVÁ, M., a KOUBOVÁ, J. Psychomotorika aneb prožitek z pohybu. Brno: CDVU MU, 1997. SPOUSTA, V. Teoretické základy výchovy ve volném čase. Brno: MU, 1994.

Požadavky

- úspěšné splnění testu- účast na praktických cvičeních- vytvoření zásobníku her

Garant

Mgr. Jana Bajzíková