Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie tělesných cvičení (KTV / FTCK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / FTCK - Fyziologie tělesných cvičení, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Neurofyziologie tělesných cvičení - I.2. Neurofyziologie tělesných cvičení - II.3. Fyziologické regulace během tělesné zátěže4. Zdroje energie pro svalovou práci5. Reakce a adaptace organismu na tělesnou zátěž - I.6. Reakce a adaptace organismu na tělesnou zátěž - II.7. Únava, syndrom přetrénování8. Regenerace sil po tělesné zátěži9. Vliv věku a pohlaví na tělesný výkon10. Vliv prostředí na tělesný výkon11. Typy tréninku, struktura tréninkové jednotky12. Anaerobní práh a jeho význam pro praxi13. Speciální fyziologie tělesné zátěže u vybraných pohybových aktivit - I.14. Speciální fyziologie tělesné zátěže u vybraných pohybových aktivit - II.Cvičení:1. Posouzení tělesného rozvoje2. Pozorování změn v oběhovém a dýchacím systému během tělesné zátěže3. Posuzování adaptace na tělesnou zátěž4. Zátěžová funkční diagnostika5. Praktické provedení funkčního testu v laboratoři6. Stanovení anaerobního prahu v rámci spiroergometrie7. Zápočtová písemná práce

Získané způsobilosti

Student získá odborné znalosti o reakcích a adaptaci organismu na tělesnou zátěž, na extrémní vlivy prostředí a seznámí se s funkční zátěžovou diagnostikou.

Literatura

MÁČEK, M. a MÁČKOVÁ, J. Fyziologie tělesných cvičení. Brno : MU, 1997. HAVLÍČKOVÁ, L.aj. Fyziologie tělesné zátěže I. Obecná část. Praha : Karolinum, 1999. HAVLÍČKOVÁ, L.aj. Fyziologie tělesné zátěže II. Spec. část - 1. díl. Praha : Karolinum, 1993. MELICHNA, J. aj. Fyziologie tělesné zátěže II. Spec. část - 2. díl. Praha : Karolinum, 1995. HELLER, J. aj. Fyziologie tělesné zátěže II. Spec. část - 3. díl. Praha : Karolinum, 1996. BARTUŇKOVÁ, S. aj. Praktická cvičení z fyziologie pohybové zátěže. Praha : Karolinum, 1999. &, &.

Požadavky

Vstupní požadavek - zkouška z ANA2 a FYZZápočet: písemný testZkouška: ústní s písemnou přípravou

Garant

MUDr. Pavel Jurák

Vyučující

MUDr. Pavel JurákMUDr. Pavel Jurák