Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie tělesné kultury (KTV / HITK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / HITK - Historie tělesné kultury, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky :1. Úvod do studia historie tělesné kultury. Výchova a tělesná kultura starověkých civilizací. Výchova a tělesná kultura antického Řecka a Říma.2. Antický sport a panhelénské hry. Výchova a tělesná kultura feudalismu a období renesance.3. Raně buržoazní směry výchovy a tělesná kultura. Tělovýchovné systémy 19. století.4. Tělovýchovné systémy 20. století. Ženské tělovýchovné směry a sport.5. Vznik a vývoj moderního sportu a olympijského hnutí. Vznik a vývoj školní tělesné výchovy u nás a v zahraničí.6. Mimoškolní výchova a dětské a mládežnické organizace u nás a v zahraničí. Československá tělesná kultura do konce první světové války.7. Československá tělesná kultura po první světové válce až po současnost.Cvičení:1. Historické prameny. Slavnosti starověkých civilizací.2. Řečtí sportovci a římští gladiátoři3. Křesťanský svět a tělesná kultura.4. Anglický sport a první pokusy o obnovení OH.5. Češi v novodobém olympijském hnutí.6. Sokolské slety. Projevy totality ve sportu.7. Zápočty

Získané způsobilosti

Student získá odborné znalosti ve smyslu vývoje sportu.

Literatura

KRÁTKÝ, F. Dějiny tělesné výchovy I. Praha : Olympia, 1974. NOVOTNÝ, J. Ekonomika sportu. Praha : 2000. REITMAYER, L. Encyklopedie TK. OLIVOVÁ, V. Lidé a hry. Praha : 1979. REITMAYER, L. Přehled vývoje TV na území ČSSR. ČÁSLAVOVÁ, E. Sportovní management. Praha : 2000. SMOTLACHA, F. Vysokoškolský sport. Tělesná výchova. Praha : 1984. ZAMAROVSKÝ, V. Vzkříšení Olympie. Bratislava : 1979.

Požadavky

Podmínky k udělení zápočtu: 1) Účast na výuce. 2) Odevzdání seminární práce.Zkouška: písemná a ústní.

Garant

Mgr. Klára Kuprová

Vyučující

Mgr. Klára KuprováMgr. Klára Kuprová