Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sportovní lezení (KTV / HORD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / HORD - Sportovní lezení, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Oblékání sed. úvazku, navazování dvojitým osmičkovým uzlem, zásady jištění, odsedávání, jištění kyblíkem ve dvojici.2. Základní lezecké pozice, předozadní rovnováha, samojištění, jištění kyblíkem ve dvojici.3. Přesun těžiště nad oporu, troj-oporové postavení, pozice no hand rest, samostatné jištění kyblíkem.4. Přesun těžiště do směru pohybu, traverzování, základní druhy úchopů.5. Slézání cest, vyklepávání rukou.6. Opakovací hodina.7. Lezení na rychlost, ?dynamo?.8. Nasedávání na nohu, ?no hand? na patě.9. Vytáčení na backhand, výměna nohou.10. Rozvoj vytrvalosti.11. Cvakání postupového jištění.12. Pády, tečování chytů, bouldering.13. Lezecké hry a bouldering.14. Opakovací hodina.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by studenti měli mít dostatek teoretických vědomostí a praktických dovednosti k bezpečnému pohybu v lezeckých centrech.

Literatura

SCHUBERT, P. Bezpečnost a riziko na skále a ledu. Praha: freytag & berndt, 1997. 271 s. ISBN 80-85 822-27 X. LESÁK, R. Horolezecké lano a jeho využití v tělesné výchově na základních školách. Liberec: DP FP TU v Liberci, 1999. PROCHÁZKA, V., ROTMAN, I. A NOVÁK J. Horolezectví. Praha: Olympia, 1990. 246 s. ISBN80-7033-037-6. ANTOŠ, R - RAŠKA, D. Hry ve výuce sportovního lezení na umělé stěně pro děti školního věku. Liberec: FP TU v Liberci. 1999. 68 s. RŮŽIČKA, J., ŠILHÁN, F. Jištění je jistota. Brno: Montana, 1997. 88 s. ANTOŠ, R., LESÁK, R. Metodika sportovního lezení na umělé stěně pro děti školního věku. Liberec: FP TU v Liberci, scénář k instruktážnímu videofilmu.1998. 8 s . MARCHAND Y. A MARCHAND T. People, passion, adventure. Crolles: Katalog Petzl, 1999. 83 s. JOHANOVSKÝ, O. Technika lezení na umělé horolezecké stěně. Liberec: DP FP TU v Liberci, 1996.

Požadavky

praktické zvládnutí probíraných technik

Garant

Mgr. Radim Antoš

Vyučující

Mgr. Radim Antoš