Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena, výživa (KTV / HYV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / HYV - Hygiena, výživa, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Hygiena, její význam a dělení. Hygiena obecná a komunální. Hygiena práce.2. Hygiena dětí a dorostu. Hygiena sportu. Regenerace.3. Úvod do epidemiologie a imunologie. Zdroje nákazy a cesty přenosu. Problematika infekčních onemocnění. Ochranná očkování povinná, nepovinná.4. Vybrané kapitoly z biochemie a potravinářské chemie 1.5. Vybrané kapitoly z biochemie a potravinářské chemie 2.6. Racionální výživa, výživa v období těhotenství a laktace. Výživové problémy v dětském věku. Výživa starší generace. Výživa a civilizační onemocnění.7. Výživa a sport. Využití základních živin při sportovní aktivitě. Pitný režim sportovce. Problematika suplementace vitamínů a minerálů. Podpůrné prostředky a jejich použití. Sacharidová superkompenzace.Cvičení:1. Hodnocení složení těla, metody stanovení tělesného tuku.2. Energetická stránka výživy. Bazální metabolismus. Výdej a úhrada energie.3. Analýza pohybového a stravovacího režimu, hodnocení výživových zvyklostí.4. Sestavení racionálního jídelníčku.5. Druhy dietních režimů (výživa u některých onemocnění), poruchy příjmu potravy.6. Doplňky stravy, škodlivé a aditivní látky v potravě.7. Rezerva, zápočtový test.

Získané způsobilosti

Studenti získají klíčové kompetence ke zdravému způsobu života,tj. seznámí se se zásadami a hygienou zdravé výživy a výživy sportovce.

Literatura

CINGLOVÁ,L. Hygiena. učební text. Praha : FTVS, 2002. KELLER,U. Klinická výživa, Praha SCIANTA MEDICA, 1993. CLARKOVÁ, N. Sportovní výživa, Praha : Grada, 2000. STRATIL, P. ABC zdravé výživy 1. a 2.díl. Brno, 1993. BENCKO, V. a kol. Hygiena. učební texty.Praha : Karolinum, 1998. &, &. ISBN CINGLOVÁ,L. Hygie.OŠANCOVÁ, K. Ozdravění výživy. Praha : Státní zdravotní ústav, 1996. VACÍK, J. Přehled středoškolské chemie, Praha: SPN, 1990. JIRKA, Z. Regenerace a sport. Praha : Olympia, 1990. DLOUHÁ, R. Výživa. 1. vydání. Praha : UK, 1998.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na cvičeních, písemný test.

Garant

Mgr. Petra Čaplová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Čaplová, Ph.D.Mgr. Petra Čaplová, Ph.D.