Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz cykloturistiky (KTV / KCTD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / KCTD - Kurz cykloturistiky, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen na získání teoretických vědomostí a praktických dovedností nezbytných pro vedení cykloturistického kurzu - příprava na kurz, technologie, technika jízdy, kilometráž a obtížnost cyklistických etap, režim etap, pohyb v náročnějším terénu, nebezpečí při jízdě na kole, běžné opravy kol, táboření a vaření, kulturně poznávací činnost spjatá s okolím cykloturistické trasy.Témata:1. Příprava na kurz - výběr trasy, program a náročnost jednotlivých etap, výběr účastníků a instruktorů, materiální zajištění.2. Technologie - základní technické poznatky o kole, udržování technického stavu kola a běžné závady.3. Jízda na kole - technika jízdy jednotlivce, organizace skupiny, sportovní jízda.4. Výzbroj a výstroj cyklistů.5. Bezpečnost podle pravidel silničního provozu.6. Etapy cyklistické miniškoly.7. Soutěžní formy v cykloturistice.8. Nebezpečí na při jízdě na kole. Subjektivní: technická vyspělost, fyzická zdatnost, psychický stav, stav výzbroje a výstroje aj.. Objektivní: vady materiálu, překážky v jízdě, počasí, apod.9. První pomoc a nejčastější úrazy při jízdě na kole.10. Táboření v kempech a ve volné přírodě. Vaření na otevřeném ohni a vařičích.Kulturně poznávací činnost v okolí cyklistické trasy.

Získané způsobilosti

Student získá odborné kompetence pro vedení cyklistické skupiny..

Literatura

CIHLÁŘ, J., HAMOUZ, M., MALÍŘ, J. Cyklistika pro každého. Praha: Olympia, 1991. &, &. ŠAFRÁNEK, J. Kolo pro děti i jejich rodiče. Praha: Portál, 2000. MALÍŘ, J., LANG, L. Cykloturistika (Učební texty pro cvičitele turistiky). Praha: KČT. 1996. NEUMAN, J. Turistika a sporty v přírodě. Praha: Portál, 2000.

Požadavky

Zápočet: absolvování kursu v plném rozsahu, osvojení si zásad bezpečnosti při jízdě ve skupině.

Garant

Mgr. Radim Antoš

Vyučující

Mgr. Radim Antoš