Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurs instruktorů lyžování (KTV / KIL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / KIL - Kurs instruktorů lyžování, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Lyžařská technologie. Požadavky na nejvhodnější výstroj a současné trendy. Optimálnívýstroj a výzbroj, používané systémy a jejich porovnání. Základy přípravy lyží a použitívosků podle druhů sněhu a klimatických podmínek.2. Historie lyžování. Stručná charakteristika vývoje lyžařských škol sjíždění a zatáčení.3. Všeobecná lyžařská průprava. Specializovaná lyžařská průprava - běh.4. Technika a metodika běhu. Klasická technika - střídavý běh dvoudobý a soupažný běhjednodobý. Bruslení - oboustranné jednodobé, jednostranné, oboustranné dvoudobé,oboustranné střídavé.5. Specializovaná průprava pro sjíždění a zatáčení.Základní lyžařské oblouky (oblouk vpluhu, oblouk z přívratu vyšší lyží, oblouk z pluhu, paralelní smýkaný oblouk).6. Carvingová průprava, carvingový oblouk.7. Lyžařský výcvik dětí a jeho zvláštnosti. Hry pro výuku lyžařských dovedností i vyplněnívolného času na horských chatách během lyžařského výcviku.8. Lyžování ve školní tělesné výchově a bezpečnost při lyžařském výcviku. Metodický pokyn korganizaci lyžařského výcviku žáků. Obsah, příprava a průběh zájezdu. Pravidla pro pohybna sjezdových a tratích.Cvičení: (13 cca dvouhodinových lekcí)1. Klasická technika. Technika a metodika všeobecné lyžařské průpravy. Základní prvky,lyžařská průprava a brzdění. Použití průpravných her k získání základních pohybovýchdovedností. Klasická technika. Technika a metodika specializované lyžařské průpravy -střídavý běh dvoudobý, soupažný běh a soupažný běh jednodobý.2. Bruslení. Základní prvky, lyžařská průprava a brzdění. Použití průpravných her k získánízákladních pohybových dovedností. Technika a metodika specializované lyžařské průpravy -bruslení oboustranné jednodobé, jednostranné, oboustranné dvoudobé, oboustranné střídavé.3. Specializované sjezdové průpravy. Technika a metodika základníchlyžařských oblouků - oblouk v pluhu, oblouk z přívratu vyšší lyží, oblouk z pluhu.4. Technika a metodika paralelního smýkaného oblouk5. Carvingová průprava6. Technika a metodika carvingového oblouku.7. Zdokonalovací výcvik.8. Zdokonalovací výcvik.9. Zdokonalovací výcvik.10. Praktická zkouška z techniky běhu na lyžích klasickým a bruslařským způsobem.11. Praktická zkouška z oblouku v pluhu, paralelního smýkaného oblouku, carvingového oblouku.12. Metodické výstupy.13. Test z teorie lyžování.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni předvést zkouškové požadavky na instruktora lyžování (carvingový oblouk, smýkaný oblouk, klasický způsob běhu a bruslení)

Literatura

DVOŘÁK, F., GNAD, T., MAŠKOVÁ, L. Česká škola lyžování. Běh na lyžích. Praha: SL ČR, 1996. 80 s. GNAD, T. Kapitoly z lyžování. Praha: Karolinum, 2001. 240 s. ISBN 80-246-0241-5. VODIČKOVÁ, S. Lyžování do kapsy [Pro cvičitele a instruktory lyžování]. Liberec: Technická univerzita, 2007. PŘÍBRAMSKÝ, M. Lyžování. Praha: Grada Publishing, 1999. VODIČKOVÁ, S., ČUŘÍKOVÁ, L., DYGRÍN, J., SUCHOMEL, A., BITTNER, V., & ANTOŠ, R. Základy alpského a běžeckého lyžování. [Učební texty]. Liberec: Technická univerzita (s. 141). BRTNÍK, J., NEUMAN, J. Zimní hry na sněhu i bez něj. Praha: Portál, 1999. 280 s. ISBN 80-7178-329-3.

Požadavky

Přihlášky přes web KTV, platné po zaplacení zálohy.Podmínky pro absolvování:Přítomnost na teoretické a praktické výuce.Splnění požadavků teoretického a praktického testu.Splnění metodického výstupu.

Garant

PaedDr. Jiří Dygrín

Vyučující

PaedDr. Jiří Dygrín