Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz instruktorů lanových překážek (KTV / KILAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / KILAP - Kurz instruktorů lanových překážek, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kurzu je osvojení znalostí a dovedností potřebných pro práci s lanem a pro konstrukci a stavbu nízkých lanových překážek. Zřetel je kladen na bezpečnostní zásady týkající se dané problematiky.V případě úspěšného složení závěrečné zkoušky obdrží absolvent kurzu osvědčení Instruktor lanových překážek.Obsahem předmětu jsou teoretické přednášky k danému tématu, ale hlavní důraz je kladen na praktické osvojení nutných postupů pro samotnou stavbu. Velký důraz je kladen realizaci programu, který je praktikován na nízkých lanových překážkách.1. Lanové aktivity - obecně, historie, organizace, standardy a normy, legislativa. Význam lanových aktivit, dělení lanových překážek.Seznámení s materiálem, materiální a technické vybavení, používaná výzbroj a výstroj.2. Praktické seznámení se základními uzly využitelnými při konstrukci lanových překážek, práce s lanem, technika jištění, motání lana.Způsoby napínání lan, kladkostroje. Výběr terénu, výběr stromů, postup stavby, demontáž. Bezpečnost provozu na nízkých lanových překážkách při konstrukci a provozu. Stavba nízkých lanových překážek.3. Navazování, jištění - teorie lezení pro využití na vysokých lanových překážkách. Základy lezení a lezecké techniky.Specifika stavění překážek na stromech a kůlech. Vedení programu na lanových překážkách - práce se skupinou, věková přiměřenost, rozcvičení, seznámení klientů, představení překážek, ukončení a vyhodnocení programu.4. Konstrukce vysokých lanových překážek. Bezpečnost provozu na vysokých lanových překážkách při konstrukci a provozu. Lanovky, houpačky.Zážitková pedagogika. Motivace k programu. Hry a soutěže. Zdravověda, první pomoc při úrazech na lanových překážkách.5. Metodické výstupy. Praktické zkoušky. Test.

Získané způsobilosti

Student získá odpovídající informace a kompetence v oblastech:- Základní bezpečností aspekty činností. - Základní právní aspekty pro provozování dané činnosti. - Vyhodnocení subjektivního a objektivního nebezpečí. - Výběr terénu. - Volba správného materiálního vybavení.- Konstrukce překážek. - Vlastní stavba překážek. - Realizace požadovaného programu. - Poskytnutí zpětné vazby a ukončení programu.

Požadavky

Kurz je ukončen zkouškou skládající se z metodického výstupu, praktických ukázek a teoretického testu.

Garant

Mgr. Jaroslav Kupr

Vyučující

Mgr. Jaroslav Kupr