Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz instruktorů lezení na umělé stěně (KTV / KILE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / KILE - Kurz instruktorů lezení na umělé stěně, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lezecká výzbroj a výstroj. Materiálové normy, právní předpisy, legislativa. Historie horolezectví, druhy horolezectví, horolezecké organizace.2. Práce s lanem (uzlování, navazování, technika jištění). Lezení s horním jištěním, motání lana. Bezpečnost provozu na umělých stěnách, organizace lezecké hodiny.3. Slaňování, lezení a jištění prvolezce, postupové jištění. Volba postupu, vedení lana.Pádový faktor, rázová síla. Fyziologie sportovní činnosti, výživa, pitný režim, aspekty zdravého a bezpečného lezení.4. Výstupy po laně, jümarování, prusíkování, lanovky, houpačky. Stavba stěn, chyty, stavba cest - tipy a zásady. Styly lezení, obtížnostní stupnice.Hry a soutěže na stěně, školní lezení. První pomoc při úrazech na umělých stěnách.5. Metodické výstupy.

Získané způsobilosti

Student získá odborné kompetence pro vedení lezeckých lekcí v prostředí umělých lezeckých stěn.

Literatura

SCHUBERT, P. Bezpečnost a riziko na skále a ledu. Praha : freytag & berndt, 1997. PROCHÁZKA, V., ROTMAN, I. & NOVÁK J. Horolezectví. Praha : Olympia, 1990. ANTOŠ, R. & RAŠKA, D. Hry ve výuce sportovního lezení na umělé stěně pro děti školního věku. Liberec: FP TU v Liberci. 1999. RŮŽIČKA, J. & ŠILHÁN, F. Jištění je jistota. Brno : Montana, 1997. ANTOŠ, R. & LESÁK, R. Metodika sportovního lezení na umělé stěně pro děti školního věku. Liberec: FP TU v Liberci, scénář k instruktážnímu videofilmu. 1998. MARCHAND Y. & MARCHAND T. People, passion, adventure. Crolles : Katalog Petzl, 1999. JOHANOVSKÝ, O. Technika lezení na umělé horolezecké stěně. Liberec : DP FP TU v Liberci, 1996.

Požadavky

Kurz je ukončen zkouškou skládající se z metodického výstupu a praktických ukázek.

Garant

Mgr. Jaroslav Kupr

Vyučující

Mgr. Jaroslav Kupr