Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lyžování 1 (KTV / LY1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / LY1K - Lyžování 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Historie lyžování. Historicky dochované zmínky o prvním použití lyží. Vývoj jednotlivých lyžařských disciplín.2. Lyžařská technologie. Požadavky na nejvhodnější výstroj a současné trendy. Optimální výstroj, používané systémy a jejich porovnání. Základy přípravy lyží a použití vosků podle druhů sněhu a klimatických podmínek.3. Technika a metodika všeobecné lyžařské průpravy. Základní prvky, lyžařská průprava a brždění.4. Technika a metodika specializované lyžařské průpravy. Klasická technika - střídavý běh dvoudobý, soupažný běh a soupažný běh jednodobý. Bruslení - oboustranné jednodobé, jednostranné, oboustranné dvoudobé, oboustranné střídavé.5. Lyžařská turistika. Plánování a časový rozvrh výletu, zásady bezpečného pohybu ve skupině, subjektivní a objektivní nebezpečí na horách.6. Závodní lyžování - klasické disciplíny. Přehled soutěží a disciplín. Příprava a organizace školních závodů.7. Hry na sněhu i bez sněhu. Hry pro výuku lyžařských dovedností i vyplnění volného času na horských chatách během lyžařského výcviku.8. Rozbor videozáznamu se zaměřením na nejčastější chyby v technice a jejich odstranění.Cvičení: (13 cca dvouhodinových lekcí)1. Klasická technika. Technika a metodika všeobecné lyžařské průpravy. Základní prvky, lyžařská průprava a brždění. Použití průpravných her k získání základních pohybových dovedností.2. Bruslení. Technika a metodika všeobecné lyžařské průpravy. Základní prvky, lyžařská průprava a brždění. Použití průpravných her k získání základních pohybových dovedností.3. Klasická technika I. Technika a metodika specializované lyžařské průpravy - střídavý běh dvoudobý, soupažný běh a soupažný běh jednodobý.4. Bruslení I. Technika a metodika specializované lyžařské průpravy - oboustranné jednodobé, jednostranné, oboustranné dvoudobé, oboustranné střídavé.5. Klasická technika II. Technika a metodika specializované lyžařské průpravy - střídavý běh dvoudobý, soupažný běh a soupažný běh jednodobý.6. Bruslení II. Technika a metodika specializované lyžařské průpravy - oboustranné jednodobé, jednostranné, oboustranné dvoudobé, oboustranné střídavé.7. Klasická technika. Zdokonalovací výcvik.8. Bruslení. Zdokonalovací výcvik.9. Lyžařská turistika. Absolvování celodenního výletu na lyžích po družstvech s vlastní přípravou a čas rozvrhem.10. Výcvik na sjezdových lyží. Výcvik na zaměřen na ověření úrovně studentů pro absolvování kurzu lyžování 2 na sjezdových lyžích.11. Závod v běhu na lyžích. Běh na 10 km pro muže a 5 km pro ženy klasickou technikou.12. Praktická zkouška z techniky běhu na lyžích klasickým a bruslařským stylem.13. Úprava a mazání lyží. Průběžná příprava lyží dle měnících se klimatických podmínek.

Získané způsobilosti

Student získá odborné kompetence ve smyslu kurikula akreditovaného oboru.

Literatura

DVOŘÁK, F., GNAD, T., MAŠKOVÁ, L. Česká škola lyžování. Běh na lyžích. Praha: SL ČR, 1996. 80 s. GNAD, T. Kapitoly z lyžování. Praha: Karolinum, 2001. 240 s. ISBN 80-246-0241-5. BRTNÍK, J., NEUMAN, J. Zimní hry na sněhu i bez něj. Praha: Portál, 1999. 280 s. ISBN 80-7178-329-3. PŘÍBRAMSKÝ, M., HRUŠA, J., JELEN, K., KOMEŠTÍK, B., ZAJÍCOVÁ, V. Česká škola lyžování. Sjíždění a zatáčení na lyžích. Praha: SL ČR, 1997. 83 s.

Požadavky

Přihlášky přes web KTV, platné po zaplacení zálohy.Zápočet:Přítomnost na teoretické a praktické výuce.Absolvování závodu v běhu na lyžích v daném limitu.Teoretický test a praktický test

Garant

Mgr. Radim Antoš

Vyučující

Mgr. Radim Antoš