Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Plavání (KTV / PLAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / PLAM - Plavání, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teorie:Význam plavání v životě člověka, přehled vývoje didaktiky plavání.Obecné aspekty plavecké výuky, etapy výuky, cíle jednotlivých etap.Předplavecká výuka - fáze a obsah výuky. Základní plavecké dovednosti.Metodika základního plaveckého výcviku, plavecké hry - význam a využití, pomůcky. Organizace a bezpečnost plavecké výuky.Technika plaveckých způsobů. Specifika nácviku jednotlivých způsobů.Plavecké sporty. Využití plavání ve zdravotní a léčebné TV. Plavání kojenců a batolat.Praxe:Splývavá poloha na prsou, na zádech. Odraz od stěny. Plavecké dýchání. Základní prsařská obrátka. Hry pro adaptaci na vodní prostředí.Technika plaveckého způsobu prsa. Metodika nácviku pl. způsobu prsa. Hry pro nácvik dýchání.Technika plaveckého způsobu kraul. Kraulový (znakový) kop s různou polohou paží. Nácvik kraulového záběru. Kraulová souhra bez dýchání, s dýcháním. Hry pro nácvik splývání.Technická cvičení pro nácvik paže - kraul. Základní kraulová obrátka. Nácvik potápění a orientace pod vodou.Technika pl. způsobu znak. Znak soupaž. Metodika nácviku skoků a pádů do vody. Startovní skok.Šlapání vody, způsoby zanoření. Plavání pod vodou, lovení předmětů. Dopomoc unavenému plavci, tažení tonoucího, vytažení z vody.

Získané způsobilosti

Student bude schopen správného technického provedení vybraných plaveckých disciplín.Je schopen poskytnout dopomoc vyčerpanému plavci.

Literatura

MILER, T. Branně tělovýchovné aktivity. 1. vyd. Praha: SPN, 1984. RESCH, J., KUNTNER, E. Jak se neutopit. Učíme se plavat hrou a vesele. Olomouc : Hanex, 1997. ČECHOVSKÁ, I. Plavání dětí s rodiči. 1. vyd. Praha : Grada, 2002. ČECHOVSKÁ, I., MILER, T. Plavání. 1. Vyd. Praha : Grada, 2001.

Požadavky

Písemný test, zvládnutí techniky plaveckého způsobu prsa, kraul, znak. Splnění litmitu pro 200 m VZ.

Garant

Mgr. Helena Rjabcová

Vyučující

Mgr. Helena Rjabcová