Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie pohybových aktivit (KTV / PPAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / PPAK - Psychologie pohybových aktivit, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Předmět, vývoj psychologie tělesné výchovy.2. Uplatnění, význam a metody psychologie tělesné výchovy.3. Osobnost - chápání pojmu. Struktura osobnosti - motivační dispozice, potřeby, postoje, zájmy, hodnoty, návyky, aspirace a temperament, charakter, vůle a morálně volní vlastnosti. Dynamika osobnosti - zrání a učení.4. Psychické procesy a stavy v tělesné výchově. Poznávací procesy - vnímání, představování a myšlení.5. Psychické procesy a stavy v tělesné výchově - pozornost a pamět, emoce a motivace.6. Psychologická analýza sportovních a tělovýchovných činností - psychologická klasifikace sportovních a tělovýchovných činností, sportovní hry z psychologického hlediska.7. Psychologická analýza sportovních a tělovýchovných činností - senzomotorické učení, výsledkové činitele, mechanismy senzomotorického učení, časové zákonitosti, výsledky a teorie senzomotorického učení. Psychické řízení sportovní činnosti.8. Sociální kontext v tělesné výchově a sportu - socializace, sociální skupina, sociální percepce ve sportu.9. Sociální kontext v tělesné výchově a sportu - sociální komunikace a interakce.10. Sociální kontext v tělesné výchově a sportu - efektivita sportovní skupiny , regulace interpersonálních vztahů při sportovní činnosti.11. Některé problémy školní tělesné výchovy - osobnost učitele TV, osobnost žáka II. stupně ZŠ a střední školy, výběr sportovních talentů.12. Sociální role typické pro sport - sportovec, trenér, diváci.13. Psychologie sportovní výkonnosti - vnitřní a vnější faktory sportovního výkonu.14. Sportovní příprava - psychologická. Obměnňování a stupňování zátěží, modelovaný trénink, ideomotorický trénink, regulace psychických stavů, joga, relaxace.

Získané způsobilosti

Student získá odborné kompetence ve smyslu kurikula akreditovaného oboru.

Literatura

MACÁK, I.,HOŠEK, V. Psychologie TV a sportu. Praha: SPN, 1989. 221 s. VANĚK, M. A KOL. Psychologie sportu. Praha : Olympia, 1983. PAULÍK, K. Psychologie tělesné výchovy a sportu. Ostrava: Pedagogická fakulta, 1986. 186 s. KODÝM, M., MAN, F., JANSA, P., VÁLKOVÁ , H. Psychologie TV pro Učitelství na základní škole. Praha: Univerzita Karlova, 1982. SEILER, R., STOCK,A. Psychotrénink ve sportu i v životě. Praha: Olympia, 1996. 149 s. ISBN 80-7033-414-2. VÁGNEROVÁ, M. Úvod do psychologie. Praha: Karolinum, 1997. 210 s. ISBN 80-7184-421-7.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast ve výuce, úspěšné absolvování zápočtového testu.

Garant

Mgr. Radim Antoš

Vyučující

Mgr. Radim Antoš