Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rekreologie 1 (KTV / REK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / REK1 - Rekreologie 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů a definic: rekreace, rekreologie, volný čas, pohybová aktivita, životní styl, životní způsob, kvalita života, význam a funkce rekreace a volného času2. Volný čas v kontextu historického vývoje, základní klasifikace volnočasových činností, současné vývojové trendy v oblasti volného času, volný čas a jeho význam u různých věkových skupin3. Životní styl a zdraví, tendence vývoje v současné společnosti, základní charakteristika a výskyt onemocnění souvisejících s životním stylem, podpora pohybové aktivity a její význam ve volném čase4. Pohybová aktivita, tendence vývoje v ČR a zahraničí, souvislosti a vztahy k životnímu stylu a volnému času, doporučení pro PA5. Sedavé chování, tendence vývoje v ČR a zahraniční, rizika u různých věkových skupin, souvislosti a vztahy k životnímu stylu a volnému času, pasivní trávení volného času6. Optimalizace životního stylu, základní modely a intervence, rekreace, pohybová aktivita, zdraví, prevence7. Volný čas v kontextu veřejné politiky, volný čas a komunální politika, vytváření podmínek pro aktivní trávení volného času, komunální rekreace a základní principy řízení volného času v obcích8. Typologie zařízení pro volný čas, parky, otevřené prostory, dětská hřiště, volnočasová centra, současný stav a tendence vývoje9. Podnikové wellness, programy podpory zdraví na pracovišti, rekreace jako kompenzace pracovní zátěže10. Odborné organizace zabývající se rozvojem volnočasových aktivit.11. Grantové příležitosti, financování projektů.12. Kritické myšlení s ohledem na prezentované projekty.13. Aplikace rekreologie a uplatnění odborníků z oboru.

Získané způsobilosti

Student získá odborné kompetence ve smyslu kurikula akreditovaného oboru. Student je po absolvování předmětu schopen odborné diskuse a argumentace (písemnou i ústní formou)v klíčových tématech dle obsahu předmětu.

Literatura

HODAŇ, B. & DOHNAL, T. Rekreologie. Olomouc: vydavatelství UP, 2008. HODAŇ, B. (ed.). Volný čas a jeho současné problémy. Olomouc: Hanex, 2002. VÁŽANSKÝ, M., SMÉKAL, V. Základy pedagogiky vloného času. Brno: Print- Typie, 2001. WATES, N. Akční plánování. Brno: Nadace Partnerství., 1997. ? BAMMEL, G. AND BURRUS-BAMMEL, L.L. Leisure and Human Behavior. 2nd ed. Dubuque: Brown, 1992. ISBN 069712200X.FROMEL, K.,NOVOSAD, J.,SVOZIL, Z. Pohybová aktivita a sportovní zájmy mládeže. 1. vyd. Olomouc : UP. 173 s., 1999. ISBN 80-7067-945. ISBN 80-7067-945.

Požadavky

Účast na výuce - max. 2 absence za semestrZápočet je udělen na základě předložení a prezentace zadaného projektu v určeném termínu a zápočtového testu.

Garant

doc. PaedDr. Tomáš Dohnal, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Tomáš Dohnal, CSc.doc. PaedDr. Tomáš Dohnal, CSc.