Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tenis (KTV / TEN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / TEN - Tenis, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci konceptu aktivního životního stylu studentů došlo od akademického roku 2013/14 k modularizaci předmětu (modul zdravotní, pohybový a kontrolní/evaluační).A) Zdravotní modul:Zdravotní modul představuje předání základních teoretických poznatků k problematice pozitivního vztahu pohybové aktivity ke zdraví každého jedince. Realizován je formou diskuse a odkazů na příslušný webový portál KTV FP TUL. Důležitou součástí webové podpory jsou poznatky sportovní medicíny související s realizací pohybové aktivity a poskytováním první pomoci. Cílem modulu je zvýšit motivaci studentů k osvojování si základních poznatků souvisejících s aktivním životním stylem a tím přispět ke snížení potencionálního rizika výskytu civilizačních onemocnění.B) Pohybový modul:1. Charakteristika tenisu, počítání. Historie tenisu. Tenis v Anglii a v Čechách.2. Technologie a úprava dvorců. Složení dvorce a jeho stavba. Příprava dvorců před sezonou - jarní úprava. Úprava dvorců před zimou.3. Technika hry, nácvik a trénink technicko - taktických činností. Biomechanické poznatky. Úvod do pohybové techniky. Tenisové minimum. Názvosloví.4. Metodický postup při nácviku a zdokonalování forhendu. Popis techniky úderu. Přímý forhend. Forhend s horní rotací. Forhend se spodní rotací.5. Přímý bekhend. Bekhend s horní rotací. Bekhend se spodní rotací. Bekhend obouruč.6. Nácvik a zdokonalování voleje. Volej forhendem a bekhendem.7. Nácvik a zdokonalování smeče. Smeč forhendem. Smeč bekhendem.8. Nácvik a zdokonalování podání. Druhé podání a jejich taktické využití. Přímé podání. Podání s boční rotací. Podání s kombinovanou rotací.9. Nácvik a zdokonalování lobu. Útočný lob. Obranný lob.10. Nácvik halfvoleje a stopbalu.11. Nácvik tenisových úderů na odrazové stěně. Nácvik, zdokonalování a udržování tenisových úderů u odrazové stěny.12. Kolektivní nácvik a zdokonalování v tenisu. Tenisové drily. Využití jednotlivých herních činností v utkání. Popis tří herních systémů13. Taktika dvouhry a čtyřhry. Hlavní rozdíly v taktice dvouhry a čtyřhry.14. Zápočty - organizace tenisového turnaje.C) Evaluační modul:Evaluace inovované výuky studenty probíhá formou dotazníkového šetření, které poskytuje zpětnou vazbu ohledně spokojenosti s obsahem a formou výukových předmětů. Cílem je na základě kvalitního systému vnitřního hodnocení provést případné korekce až do finální podoby inovované výuky.

Získané způsobilosti

Student bude schopen správného technického provedení herních dovedností.

Literatura

CHVÁLOVÁ, O. Kompenzační cvičení v tenise. Praha : ČÚV ČSTV, 1990. nullSTOJAN, S. Moderní tenis. 1. vyd. Praha : ATOS, 1991. nullnullHÖHM, J. Tenis - technika, taktika, trénink. 1. vyd. Praha : Olympia, 1982. MAŠKA, O. Tenis pro každého. Most : Dialog, 1995. LEKIČ, M. Učebnice tenisu. Praha : T/Production, 1997.

Požadavky

- aktivní účast na cvičeních- základní znalosti techniky a taktiky hry a organizace turnajů

Garant

PaedDr. Jiří Dygrín

Vyučující

PaedDr. Jiří Dygrín