Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie rekreace a výchovy v přírodě (KTV / TRVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / TRVP - Teorie rekreace a výchovy v přírodě, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky teorie rekreace a pobytu v přírodě - význam, výchova, volný čas, hodnotový systém.Charakteristika a složky přírodní výchovy. Výchova prožitkem.Tvorba a ochrana životního prostředí ve vztahu k přírodní výchově a rekreaci v příroděPsychologicko pedagogické aspekty přírodní výchovy, intenzívní rekreační a vzdělávací režimy.Historie i současná situace v oblasti výchovy a pobytu v přírodě. Přehled českých organizací působících v oblasti pobytu a výchovy v přírodě.Zahraniční organizace zabývající se pobytem a výchovou v přírodě v současné společnosti.Zážitková pedagogika, dobrodružství. Outdoorové programy, survival.Teorie her a sportů, struktura, obecné didaktické zásady, filozofické a psychologické aspekty her.Organizování a řízení aktivit v přírodě - příprava, vedení a hodnocení programů, legislativní zabezpečení. Metodika vedení akcí v přírodě.Bezpečnost na outdoorových akcích, věková přiměřenost, osobnost instruktora/ osobnost klienta.Rekreační střediska zaměřená na výchovu v přírodě.Lanové překážky a dráhy. Lanová centra a parky.

Získané způsobilosti

Student získá odborné kompetence ve smyslu kurikula akreditovaného oboru.

Literatura

NEUMAN, J. Výchova v přírodě . Studijní materiál. Praha: UK FTVS, 2001. HANUŠ, R., JIRÁSEK, I. Výchova v přírodě. Ostrava : VŠB TU, 1999. VÁŽANSKÝ, M., SMÉKAL, V. Základy pedagogiky volného času. Brno: Paido, 1995. ISBN 8090173799. Základy pedagogiky volného času. Brno: Paido, 1995. NEUMAN J. a kol. Education and learnign through outdoor activities. Praha : Duha, 2004. NEUMAN, J. Lanové dráhy, lezecké stěny a výchova prožitkem. Praha : Portál. 1999. MIKOŠKA, J. Outdoorové sporty. Praha : Computer Press, 2006. PELÁNEK, R. Příručka instruktora zážitkových akcí. Praha : Portál, 2008. NEUMAN, J. Turistika a sporty v přírodě. Praha : Portál, 2000. HANUŠ, R., CHYTILOVÁ, L. Zážitkově pedagogické učení. Praha, Grada, 2009.

Požadavky

Předpokladem přijetí ke zkoušce je písemné vypracování projektu.Zkouška proběhne písemnou formou.

Garant

doc. PaedDr. Aleš Suchomel, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslav KuprMgr. Jaroslav Kupr