Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vodácký kurz (KTV / VOKD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / VOKD - Vodácký kurz, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen na získání teoretických vědomostí a praktických dovedností nezbytných pro vedení vodáckého kurzu - příprava na kurz, technologie, technika jízdy, kilometráž a obtížnost vodních toků, režim plavby, pohyb v náročnějším vodním terénu, nebezpečí na vodě, záchrana na vodě, táboření a vaření, kulturně poznávací činnost spjatá s okolím řeky.Témata:1. Příprava na kurz - výběr řeky, program splutí, výběr účastníků a instruktorů, materiální zajištění.2. Technologie - výzbroj: loď, pádlo, příslušenství lodi. Části lodě a její vlastnosti. Části pádla. Materiály. Chytací oka, koníčkovací šňůra a houba, vzduchové komory a plováky, špricdeka. Výstroj - vodácký oblek, rukavice a boty, lodní vak, vodácká vesta, helma.3. Technika jízdy - sezení v lodi a její vyvážení.Nejdůležitější záběry: přímý, řídící (slalomový a rychlostní), obloukem, přitažením. Kontrování (zpětné záběry): zpětný, obloukem (odhození), páčením (odlamování). Lehnutí na pádlo (stabilizační manévr). Zavěšení na pádlo (řídící manévr).4. Kilometráž a obtížnost vodních toků - seznámení s vodáckým průvodcem.- Stupně obtížnosti vodních toků: 9 stupňů- Mírné toky: ZWA, ZWB a ZWC. Divoké toky: WW I - WW VI5. Režim plavby - tj. vlastní organizace splutí respektující věk vodáků, stav řeky, její spád, počasí, časovou rezervu apod.6. Pohyb v náročnějším vodním terénu - zásady.Nájezd do proudu, výjezd z proudu. Přejezd proudu (traverz). Průjezd válce.7. Nebezpečí na vodě - subjektivní: technická vyspělost, fyzická zdatnost, psychický stav, stav výzbroje a výstroje aj. Objektivní: vady materiálu, stavby na řece, počasí, situace způsobené vodním tokem samotným, apod.8. Záchrana na vodě - situace spojené s převržením lodě zahrnující: záchranu samotné osoby, záchranu lodě a pádla, záchranu ostatního vybavení.9. Táboření v kempech a ve volné přírodě. Vaření na otevřeném ohni a vařičích.KPČ v okolí řeky - pěší turistika a cykloturistika - kulturní a přírodní zajímavosti.

Získané způsobilosti

Student bude schopen správného technického provedení při pohybu na kanoi nebo raftu.

Literatura

Bílý, M., Kračmar, B., Novotný, P. Kanoistika. Praha: Grada, 2001. NEUMAN, J. Turistika a sporty v přírodě. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-391-9. &, &. DOLEŽAL, T. Základy kanoistiky a vodní turistiky. Praha : UK, 1991.

Požadavky

Osvojení předepsaných dovedností pro pohyb v náročnějším vodním terénu.

Garant

PaedDr. Jiří Dygrín

Vyučující

PaedDr. Jiří Dygrín