Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní tělesná výchova 1 (KTV / ZD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / ZD1 - Zdravotní tělesná výchova 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Charakteristika předmětu. Význam pohybu v rámci kompletní péče o zdravotně oslabeného. Historie zdravotní TV. Využití poznatků z jiných oborů. Cíl a úkoly zdravotní TV.2. Zdravotní skupiny. Druhy oslabení a jejich zařazování do zdravotní TV.3. Zdravotní TV jako tělovýchovná forma. Vyrovnávací cvičení.4. Organizační formy zdravotní TV. Cvičební jednotka.5. Oslabení hybného systému. Oslabení trupu: kyfózy, lordózy, skoliózy, poúrazové a pooperační stavy. Oslabení dolních končetin. Oslabení horních končetin.6. Oslabení respiračního systému: bronchitidy, astma bronchiale, stavy po zápalu plic.7. Oslabení kardiovaskulárního systému: srdeční vady a stavy po operacích, hypertenze, ICHS, stavy po IM, žilní nedostatečnost.8. Oslabení metabolická a endokrinologická: diabetes, obezita, endokrinní poruchy.9. Gynekologická oslabení: poruchy menstruačního cyklu, zánětlivé stavy, stavy po operacích.10. Oslabení nervová a neuropsychická: zánětlivé stavy, záchvatové stavy, neurózy, epilepsie.11. Oslabení smyslová: poruchy zraku, poruchy sluchu. Oslabení gastrointestinálního systému.Cvičení: ( 5 dvouhodinových lekcí)1.-2. Vzpřímené držení těla. Základní polohy. Výběr cvičebních tvarů pro ovlivňování vzpřímeného držení těla v základních polohách.3.-4. Vadné držení těla. Výběr cvičebních tvarů pro vyrovnávání plochých zad, kyfotického, hyperlordotického a skoliotického držení těla.5.-6. Aplikace dechových cvičení. Nácvik abdominálního, dolního hrudního a horního hrudního dýchání. Vliv poloh na dýchání.7.-8. Svalová nerovnováha (dysbalance). Zásady a výběr cvičebních tvarů pro uvolňování, protahování a pro posilování. Testování svalových dysbalancí pro tělovýchovné účely.9.-10. Relaxační cvičení. Nácvik relaxace po předchozím protažení svalových skupin, lokální relaxace, celkové relaxace, diferenciované relaxace.

Získané způsobilosti

Student získá odborné kompetence pro vyučování zdravotní tělesné výchovy.

Literatura

ADAMÍROVÁ, J. Gynegymnastika. Praha: VAŠUT, 1999. ISBN 80-7236-064-7. ZÍTKO, M. Kompenzační cvičení, Praha: NS SVOBODA, 1998. ISBN 80-205-0529-6. BOTLÍKOVÁ, V. Vyrovnáváme i testujeme. Praha : BEST, 1991. ČERMÁK, J. aj. Záda už mě nebolí. Praha: Svojtka a Vašut, 1992. ISBN 80-85521.HÁLKOVÁ, J. Zdravotní tělesná výchova, 1. část. Praha: ČASPV, 2001.

Požadavky

Podmínkou získání zápočtu je docházka na cvičení, seminární práce.

Garant

Mgr. Jana Bajzíková

Vyučující

Mgr. Jana BajzíkováMgr. Jana Bajzíková