Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní TV (KTV / ZTVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / ZTVM - Zdravotní TV, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Význam pohybu v rámci kompletní péče o zdravotně oslabeného. Historie zdravotní TV. Cíl a úkoly zdravotní TV.2. Zdravotní skupiny . Druhy oslabení a jejich zařazování do zdravotní TV. Zdravotní TV jako tělovýchovná forma.3. Didaktický proces ve zdravotní TV. Didaktické zásady a metody a jejich uplatňování ve zdravotní TV. Pohybové aktivity ve zdravotní TV. Druhy pohybů podle způsobu provedení. Složky pohybu. Vyrovnávací cvičení.4. Organizační formy zdravotní TV. Cvičební jednotka, domácí cvičení, půldenní, jednodenní, dvoudenní a víkendové akce. Rekondiční pobyty.5. Pedagogická diagnostika . Vyšetřování aspekcí. Vyšetřování hybnosti: hodnocení statické a dynamické složky. Další formy sledování.6. Oslabení hybného systému. Oslabení trupu: kyfozy, lordozy, skoliozy, poúrazové a pooperační stavy. Oslabení dolních končetin: ploché nohy, vrozené luxace kyčelních kloubů, dětská obrna, paréza a jiné deformity. Oslabení horních končetin.7. Oslabení respiračního systému: bronchitidy, astma bronchiale, stavy po zápalu plic.8. Oslabení kardiovaskulárního systému: srdeční vady a stavy po operacích, hypertenze, ICHS, stavy po IM.9. Oslabení metabolická a endokrinologická: diabetes, obezita, endokrinní poruchy. Gynekologická oslabení: poruchy menstruačního cyklu, zánětlivé stavy, stavy po operacích10. Oslabení nervová a neuropsychická: zánětlivé stavy, záchvatové stavy, neurozy, epilepsie. Oslabení smyslová: poruchy zraku, poruchy sluchu.Cvičení:1. Oslabení hybného systému. Vzpřímené držení těla. Výběr cvičebních tvarů pro ovlivňování vzpřímeného držení těla v základních polohách.2. Vadné držení těla. Výběr cvičebních tvarů pro vyrovnávání kyfotického držení těla a plochých zad.3. Výběr cvičebních tvarů pro vyrovnávání hyperlordotického držení těla.4. Výběr cvičebních tvarů pro vyrovnávání skoliotického držení těla.5. Ortopedické vady dolních končetin. Cvičení při funkčním oslabení kyčelního kloubu, vbočená a vybočená kolena, plochá noha.6. Svalová nerovnováha. Zásady a výběr cvičebních tvarů pro uvolňování a protahování. Zásady a výběr cvičebních tvarů pro posilování.7. Aplikace dechových cvičení. Rozdělení dechových cvičení. Vliv poloh na dýchání. Výběr cvičebních tvarů pro rozvíjení bráničního a hrudního dýchání.8. Aplikace relaxačních cvičení. Nácvik relaxace po předchozím protažení, nácvik lokální, celkové a diferencované relaxace.9. Gynekologická oslabení v období dospívání a vhodná cvičení pro podporu přirozeného pohlavního vývoje. Oslabení smyslová - cvičení při oslabení zraku a sluchu.10 Pedagogická diagnostika. Vyšetření aspekcí, vyšetřování hybnosti, Kaschův step- test,chodecký test

Získané způsobilosti

Student získá odborné kompetence pro vyučování zdravotní tělesné výchovy.

Literatura

HÁLKOVÁ, J.aj. Zdravotní tělesná výchova, 1. část. SYSLOVÁ, VL. aj. Zdravotní tělesná výchova, 2. část. HOŠKOVÁ,B. a MATOUŠOVÁ, M. Kapitoly z didaktiky zdravotní tělesné výchovy. Praha : KAROLINUM UK Praha, 1998. ISBN 80- 7184-621-X. ZÍTKO, M. Kompenzační cvičení. Praha : NS &SVOBODA, 1998. ISBN 80-205-0529-6. KRATOCHVÍLOVÁ, S., ZACHRLA, J. Relaxační cvičení na 1. stupni ZŠ. Brno : MU, 2005. RAŠEV, E. Škola zad. Praha : Direkta, 1992. ISBN 80- 900272-6-1. BOTLÍKOVÁ, V. Vyrovnáváme i testujeme. Praha : BEST, 1991.

Požadavky

75 % účast na cvičeníchvytvoření zásobníku cvikůsplnění zápočtového testuZkouška: ústní

Garant

Mgr. Jana Bajzíková

Vyučující

Mgr. Jana BajzíkováMgr. Jana Bajzíková