Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kavitační procesy (KEZ / KAPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEZ / KAPR - Kavitační procesy, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Úvod do fenoménu kavitace a nukleace, využití kavitace a její nepříznivé účinkyII. Základní teorie popisu kavitace a kavitačních bublin - Rayleigh Plessetova rovniceIII. Možnosti detekce kavitace v hydrodynamických zařízeních, klasifikace kavitačního poškozeníIV. Způsoby omezování kavitačního jevy v hydrodynamických zařízeních, opakování teorie hydraulických strojů, výpočet čerpadla a turbínyV. Kavitace v hydraulických zařízeních - kavitace ve vodních turbínách, opakování teorie hydraulic-kých strojů, příklad návrhu kavitačního a nekavitačního režimuVI. Kavitace v hydraulických zařízeních - kavitace v čerpadlech, příklad návrhu kavitačního a nekavi-tačního režimuVII. Ultrazvuková kavitace - návrhy zařízení pro generaci akustické kavitace, příklad vzniku kavitačního opotřebeníVIII. Kavitace v hydraulických systémech, tlumiče, brzdové a mazací systémy, návrh hydraulického systému v kavitačním režimuIX. Interakce kavitačních bublin a rázových vln s biologickými materiály a kavitace v lidském těleX. Metody kavitace využívané při operacích očí a operacích žlučníkových kamenů, Intenzifikace léčby pomocí stimulace řízenou kavitací, ukázky interakce kavitačních bublin s biologickými materiály

Získané způsobilosti

Využití fenomenu kavitace v průmyslových a medicínských aplikacích. Potlačení negaticních jevů kavitace v průmyslových a medicínských aplikacích.

Literatura

BRENNEN, C.E.:. A Review of cavitation uses and problems in medicine. Warwick Univ., 2006. BLAKE, J., R., GIBSON, D., C.:. Cavitation bubble near boundaries. 1987. BLAKE, J., R., GIBSON, D., C.:. Cavitation bubbles near boundaries. BRUJAN, E., A.:. Collapse of cavitation bubbles in blood. 2000. MULLER, M.:. Dynamic behaviour of laser-induced cavitation bubbles. Liberec, 2007. ISBN 978-80-7372-241-8.FRANC, J., P., MICHEL, J.:. Fundamentals of cavitation. Springer, 2004. BRENNEN, C., E.:. Hydrodynamics of Pumps. Oxford, 1994.

Požadavky

Zápočet - účast na cvičeních, semestrální práce

Garant

Ing. Miloš Müller, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miloš Müller, Ph.D.Ing. Miloš Müller, Ph.D.