Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obnovitelné zdroje energie (KEZ / OZE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEZ / OZE - Obnovitelné zdroje energie, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Potenciál obnovitelných zdrojů energie, možnosti využití v rámci energetické soustavy ČR. Obnovitelné zdroje energie a jejich uplatňování v praxi, sociální a ekonomické přínosy. Vliv politiky na obnovitelné zdroje energie.2. Základní používané principy ve fotovoltaice, účinnost, nové výzkumné aktivity ve světě a uplatnění v praxi.3. Solární panely, konstrukce, projekce. Solární elektrárny4. Energie z komunálního odpadu. Druhy a skladování paliva. Úprava napájecí vody.5. Kotle pro energetické využívání odpadu. Roštové ohniště. Řízení výkonu.6. Principy získávání energie z biomasy, omezující podmínky, zdroje biomasy.7. Úprava a zpracování biomasy pro energetické účely. Vliv na životní prostředí.8. Základy bioplynové techniky, technologie výrobních postupů, vedlejší účinky výroby bioplynu.9. Spalování biopaliv, kotle malých a středních výkonů, kotle výkonů nad 5 MW. Regulace výkonů kotlů, kogenerace.10. Principy větrných elektráren, vývojové trendy, nové konstrukce a omezující podmínky. Potenciální vlivy na životní prostředí.11. Projekce, požadavky na stavební povolení, návratnost investice, technologie výroby a výstavby.12. Přehled vodních turbín a malých vodních turbín a využití vodního potenciálu v ČR, přečerpávací elek-trárny a jejich budoucnost.13. Geotermální energie, základní popis technologie, vliv na životní prostředí, ekonomika a návratnost in-vestice, nejistoty úspěšnosti projektu HDR.14. Následky nedokonalého spalování.Cvičení:1. Zadání semestrální práce.2. Laboratoř: Měření na fotovoltaické článku, energetické zisky při různém úhlu náklonu při mo-nochromatickém osvětlení3. Laboratoř: Obtékání profilu vrtule podle vlastního návrhu (kouřová komora nebo hydrodynamická vana.)4. Laboratoř: Zjišťování výhřevnosti vzorku biopaliva.5-8. Exkurze v okolí Liberce tématicky zaměřená na malé vodní elektrárny, ekonomiku výstavby a pro-vozu. Přehrada na pitnou vodu Josefův Důl (Bankiho turbína), Soukromé malé vodní elektrárny pod přehradou Peltonova turbína, vodní elektrárna na konci obce Josefův Důl (Kaplanova turbína), mu-zeum a elektrárna Mezivodí (Francoisova turbína).8-10. Exkurze do spalovny Liberce zaměřená na získávání energie z komunálních odpadu.11-13. Exkurze větrného parku nebo elektrárny v okolí Liberce zaměřená na úspěšnost projektu14. Obhajoba semestrálních prací, zápočet.

Získané způsobilosti

Získání vědomostí o základních technologiích výroby energie z obnovitelných zdrojů, získání dovedností s vypracováním projektů k tomuto tématu.

Literatura

Karel Brož, Bořivoj Šourek. Alternativní zdroje energie. ISBN 80-01-02802-X, Praha ČVUT, 2003. Pastorek Z., Kára J., Jevič P. Biomasa. ISBN 80-86534-06-5, FCC Public 2004. Schulz H., Eder B. Bioplyn v praxi. ISBN 80-86167-21-6, HEL 2004. Karel Murtinger, Jiří Beranovský, Milan Tomeš. Fotovoltaika - elektřina ze slunce. ISBN 978-80-7366-100-7 Brno ERA 2007. Melichar, J. Malé vodní turbiny (konstrukce a provoz). ISBN 80-01-02164-5 Praha, 2000. Cihelka, J. Obnovitelné zdroje energie. Praha, 1994. Quaschning Volker. Obnovitelné zdroje energií 2010 Grada, ISBN 978-80-247-3250-3. Tomáš Matuška. Trendy v solární tepelné technice. Hyžík, J. Úvod do energetického využití odpadu. Liberec, 2001. Rychetník, V., Janoušek, J., Pavelka, J. Větrné motory a elektrárny. Praha, 1997.

Požadavky

Účast na cvičeních, úspěšné napsání testů a vypracování semestrální práce

Garant

Ing. Petr Novotný, CSc.

Vyučující

Ing. Petr Novotný, CSc.Ing. Michael Fenkl, Ph.D.Ing. Petr Novotný, CSc.