Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná a experimentální dynamika (KMP / AED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMP / AED - Aplikovaná a experimentální dynamika, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1. Obecná metodika výzkumné práce - teoretické a experimentální. Klasifikace modelů, fyzikální a matematické modely, odchylky řešení modelu od skutečnosti.2. Odhad charakteristik náhodných veličin ze souboru experimentálních dat. Stanovení distribuční funkce. Regresní analýza lineární a nelineární.3. Tvorba mechanických modelů, jejich klasifikace a platnosti. Diskrétní a spojité modely vázaných mechanických systémů.4. Formalizmy řešení dynamiky kombinovaných soustav. Numerické řešení obyčejných diferenciálních a algebrodiferenciálních rovnic.5. Vibroizolační prvky řízené a neřízené. Klasifikace. Mechanické pružiny nelineární (ocelové a pryžové).6. Pneumatické pružiny. Typy a třídění. Efektivní plocha a objem. Škrcení do přídavného objemu.7. Hydraulické tlumiče, stacionární a dynamický model. Jedno a dvouplášťové tlumiče. Zdvihová a rychlostní charakteristika.8. Hydropneumatické a pneumohydraulické prvky. Klasifikace. Typy. Možnosti řízení.9. Viskoelastické materiály -pěny. Ergonomie sedáku a opěráku. Reologické modely "studené a teplé" pěny.10. Principy řízené vibroizolace. Řízená vibroizolace systému s jedním a více stupni volnosti.11. Fyzikální vlastnosti pracovního media. Vliv rozpnutosti a uvolňování vzduchu na charakteristiku tlumiče.12. Vibroizolační systém sedačky řidiče neřízený a řízený. Typy pružících podstavců. Mechanická a elektronická zpětná vazba.13. Vibroizolační systém podvozku automobilu (4 model) neřízený a řízený. Problém semiaktivního a aktivního řízení pružiny a tlumiče. Přímá a paralelní vibroizolace.14. Rezerva.CVIČENÍ:1. Snímače fyzikálních a mechanických veličin. Přesnost měření. Fyzikální principy jednotlivých snímačů.2. Základní systémy a metody teorie pravděpodobnosti. Náhradníveličiny a jejich charakteristiky.3. Náhodné procesy. Charakteristiky l. a 2.řádu.4. Příprava experimentu na elektrohydraulickém pulzátoru. Silové a kinematické buzení. Přenosové vlastnosti elektrohydraulického servoválce.5. Měření pružících a tlumících vlastností pryžového dorazového bloku příp. nelineární ocelové pružiny.6. Statické a dynamické zatěžování pneumatické pružiny. Identifikace závislosti efektivní plochy pneumatické pružiny na tlaku a zdvihu.7-8.Kvazistatické a dynamické zatěžování tlumiče. Zdvihová charakteristika. Rychlostní charakteristika stacionární a dynamická. Možnost identifikace sekundárních složek síly tlumiče.9. Kvazistatické a dynamické zatěžování vybraného hydropneumatického prvku.10. Měření pružících a tlumících charakteristik pěnového polštáře se statickou a dynamickou zátěží.11-12. Měření sedačky řidiče s pružícím podstavcem. Statická charakteristika. Buzení kinematickým signálem determinovyným a stochastickým.13-14. Měření náhradního modelu závěsu kola automobilu s neřízenou a semiaktivně řízenou vibroizolací.

Získané způsobilosti

Posluchač je způsobilý teoreticky modelovat mechanický problém, převést rovnice časovou a délkovou transformací, provádět podobnostní úvahy, nalézt bezrozměrná charakteristická čísla, sesetavit příslušný inženýrský experiment a statisticky zpracovat výsledky.

Literatura

Kropáč, O. Náhodné jevy v mechanických soustavách. &, &. Kotel, Z. Nelineární dynamické systémy. Krejčíř, O. Pneumatické pružiny. Harris, Crude. Shock and vibration handbook. Ondráček, E., Janíček, P. Tvorba matematických modelů. Miláček,S. Základy inženýrského experimentu.

Požadavky

Zápocet - semestrální práce, testy, účast na cvičení.Zkouška - schopnost aplikace přednesené problematiky.

Garant

Ing. David Cirkl, Ph.D.

Vyučující

Ing. David Cirkl, Ph.D.Ing. David Cirkl, Ph.D.