Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biomechanika (KMP / BIO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMP / BIO - Biomechanika, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus předmětu Úvod do biomechaniky člověka1. Vymezení biomechaniky. Problémy v technice, lékařství a biomechanice. Společenská potřeba biomechaniky.V této části se studenti seznámí s celkovým kontextem oboru.2. Nelineární mechanika, konstitutivní rovnice, bioelasticita.Cílem této kapitoly je postihnout základní problémy při popisu živých tkání. Studenti jsou poměrně dobře seznámeni s lineární mechanikou. Pro popis tkání tento přístup často nestačí. Je nutné na to upozornit a alespoň zběžně vyložit základní pojmy, s nimiž se pracuje u nelineárních úloh.3. Principy některých vyšetřovacích metod: RTG, CT, MR, PET, ultrazvuk.Přehled principů, na nichž pracují uvedené vyšetřovací metody. Jednoduchý příklad vyhodnocení RTG a CT.4. Základní anatomické názvosloví. Anatomický přehled lidského těla.Cílem této kapitoly není a nemůže být naučit studenty anatomii. Obsahem bude především základní anatomické názvosloví, určující na příslušném orgánu například jeho část bližší rovině symetrie těla, část hodní, dolní a podobně.5. Tkáně. Struktura, klasifikace, základní typy.Typy tkání z hlediska fyziologického a histologického, ale především z hlediska mechanického. Pro různé typy tkání se hodí různé materiálové modely. Příklady.6. Identifikace mechanických vlastností tkání. In vitro, in vivo přístup, problematika nelinearit, hystereze, remodelace.Různé způsoby měření mechanických vlastností tkání. Příklady uspořádání experimentů. Diskuse o technických a etických problémech.7. Mechanické vlastnosti kostí. Chrupavky. Klouby.Kostní tkáň, její struktura a mechanické vlastnosti. Chrupavky. Mechanika některých velkých kloubů (rameno), problémy při jejich modelování.8. Svalstvo. Typy, funkce, mechanické vlastnosti.Princip fungování svalu. Svaly hladké a příčně pruhované, chování v organismu, vlastnosti, používané materiálové modely. Problémy při modelování svalů.9. Páteř. Funkce, poraněníAnatomie páteře, funkce páteře, klasifikace poranění páteře10. Srdce, vlastnosti srdeční svaloviny a srdce jako celku.Funkce srdečního svalu, jeho specifika, možné poruchy.11. Cévy, vlastnosti, nemoci. Zbytková napětí v cévách a myokardu.Klasifikace cév z hlediska histologie a mechaniky. Patologické změny na cévách, jejich vliv na mechanické vlastnosti. Zbytková napětí, jejich význam a způsoby měření.12. Krev. Složení, vlastnosti.Vlastnosti krve, omezení platnosti modelu krve jako newtonovské kapaliny.13. Lidská kůže. Mechanické vlastnosti. Hojení ran.Kůže jako specifický orgán. Mechanické vlastnosti, způsoby a relevance jejich měření. Mechanické napětí v okolí hojících se ran, jeho vliv na vzhled jizvy.14. Odezva lidského těla na dynamické buzení.Různé dynamické vlivy, působící na člověka. Normy. Měření.15. Biomechanika sportu.Přehled různých témat z biomechaniky sportu.16. Kriminalistická biomechanika.Přehled různých témat z kriminalistické biomechaniky.

Získané způsobilosti

Absolvent má celkový přehled v oblasto problémů, kterými se biomechanika zabývá. Počínaje mechanikou kostí až po problémy odezvy lidského těla jako celku na mechanické kmitání.

Literatura

Valenta, J. a kol.:. Biomechanika. Academia, 1985. Křen, J., Roseberg, J., Janíček. P. Biomechanika. ZPCU Plzeň, 2001,ISBN80-7082-792-0. DYLEVSKÝ, I. Základy anatomie a fyziologie člověka.1995.1.vyd. ISBN 80-901667-0-9.

Požadavky

Zápocet - semestrální práce, testy, účast na cvičení.Zkouška - schopnost aplikace přednesené problematiky.

Garant

doc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.Dr. Ing. Tomáš Hrušdoc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.Dr. Ing. Tomáš Hruš