Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dynamická únosnost a životnost (KMP / DUZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMP / DUZ - Dynamická únosnost a životnost, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do únavy materiálu a strojních součástí.2. Dynamické namáhání a zpracování signálu.3. Vysvětlení únavového jevu. Vzhled lomové plochy při porušení v únavě. Fraktografie. Definice meze únavy.4. Vlivy ovlivňující únavu materiálu.5. Vliv vrubu na napjatost součástí při statickém zatížení. Kirschova úloha. Součást s vrubem z houževnatého a křehkého materiálu. Stanovení tvarového činitele.6. Vrubový činitel - různé způsoby určení. Součinitel vrubové citlivosti.7. Výpočet bezpečnosti podle Soderberga a VDI.8. Kombinované namáhání. Goughův vztah.9. Kumulace poškození a výpočet životnosti.10. Náhodné zatěžování konstrukcí a základy statistických zákonitostí únavového porušení.11. Využití MKP při predikci únavového poškození.12. Experimentální zjištování životnosti součásti.13. Kontaktní úlohy. Hertzova teorie.14. Základy lomové mechaniky. Podmínky vzniku a šíření lomu. Křehký a houževnatý lom.Cvičení:1.Opakování PP.2.Tvorba a výpočet MBS modelu v MSC.ADAMS - analýza silového zatížení součásti.3.Tvorba MKP modelu v MSC.MARC analýza napjatosti a deformací.4. Výpočet tvarového činitele - analytické a numerické řešení.5. Výpočet meze únavy součástí bez vrubu a s konstrukčními vruby. Příklady výpočtu bezpečnosti.6. Výpočet bezpečnosti součástí s předpětím.7. Bezpečnost součástí při kombinovaném namáhání s ohledem na chování materiálu a ostrost vrubu.8. Výpočet životnosti součástí. Příklady.9. Prostřědí programu MSC.Fatigue.10. Predikce životnosti součásti za použití programu MSC.Fatigue - příklad 111. Predikce životnosti součásti za použití programu MSC.Fatigue - příklad 212. Analytický výpočet kontaktních tlaků.13. Vypočet kontaktních tlaků pomocí MKP.¨14. Ukázka sestavení experimentálního protokolu a experimentu.

Získané způsobilosti

Orientace v následujících pojmech, souvisejících s časově proměnným zatížením: vliv rubu na napjatost, kontaktní úlohy, únava materiálu a strojních součástí, kumulace poškození, životnost, náhodné zatěžování, základy lomové mechaniky.

Literatura

Růžička, M., Havlíček, V. Výpočet strojních součástí na únavu za normálních a zvýšených teplot I, II, III. Dům techniky ČS VTS, Praha 1984. &, &. Stříž, B. a kol. Pružnost a pevnost II. Skripta VŠST, Liberec 1989, 289 s. &, &. Kvapilová, J., Mevald, J., Prášil, L., Stříž, B. Příručka z tvarové pevnosti. Skripta VŠST, Liberec 1970. Růžička, M.-Havlíček, V. Výpočet strojních částí na únavu za normálních a zvýšených teplot I, II, III. Dům techniky ČSVTS, Praha 1988-90 . &, &.

Požadavky

Zápočet - semestrální práce, účast na cvičeních. Zkouška - aplikace přednášené problematiky na konkrétní problémy.

Garant

doc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.doc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.