Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Plasticita (KMP / PLA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMP / PLA - Plasticita, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Modely pružného, pružně-plastického, visko-elastického, visko-plastického materiálu. Ideálně plastický a pružně-plastický materiál. Plastické mezní stavy. Odezva pružně-plastické konstrukce (nosníky, rámy, desky, rotačně souměrné součásti). Podmínky plasticity při víceosé napjatosti. Problémy tváření. Experimentální metody v plasticitě. Plasticita v MKP. Kríp.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování předmětu by měli být schopni:- pochopit a aplikovat výpočty pružně-plastických napětí a deformací jednoduchých konstrukčních prvků (táhla, nosníky, hřídele) a vypočítat v nich zbytková napětí a deformace - vypočítat mezní zatížení těchto prvků a konstrukcí - vypočítat pružně-plastická napětí a deformace a zbytková napětí při dvouosé napjatosti(disky a tlustostěnné nádoby, autofretáž)- rozumět třídimenzionální napjatosti a deformaci, znát teorie plasticity pro tříosou napjatost- orientovat se ve výpočtech creepove únosnosti

Literatura

Allan F. Bower. Applied Mechanics of Solids. Hearn, E. J. Mechanics of materials. 1997. Chen, Wai-Fah; Han, D. J. Plasticity for structural engineers. 2007. Höschl, C. Pružnost a pevnost 1. Skripta VŠST, Liberec 1992, s.203. Höschl, C. Pružnost a pevnost 2. Skripta VŠST. Liberec, 1992. P. Kelly. Solid Mechanics Lecture Notes. Chakrabarty, J. Theory of Plasticity. 2006. PLÁNIČKA, F. - KULIŠ, Z. Základy teorie plasticity, ČVUT, Praha, Vydavatelství ČVUT, 142 stran, 2004.

Požadavky

Zápočet - kontrolní práce, účast na cvičeních. Zkouška - schopnost aplikace přednášené látky na konkrétní řešení.

Garant

prof. Ing. Bohdana Marvalová, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Bohdana Marvalová, CSc.Dr. Ing. Tomáš Hrušprof. Ing. Bohdana Marvalová, CSc.