Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pružnost a pevnost 2 (KMP / PP2-K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMP / PP2-K - Pružnost a pevnost 2, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1. Únava materiálu při kombinovaném namáhání. Součinitel bezpečnosti. Technologické a provozní vlivy na mez únavy.2. Kontaktní namáhání, základy plasticity a návrh konstrukce z mezného stavu.3. Základy energetických metod. Castiglianova věta.4. Ohýbané tlusté křivé pruty.5. Tenké křivé pruty. Vnitřní statická neurčitost.6. Rotačně souměrné úlohy. Silnostěnné nádoby.7. Lisované spoje.8. Rotující kotouče a hřídele.9. Ohyb tenkých rotačně souměrných desek.10. Namáhání rotačně souměrné tenkostěnné válcové skořepiny.11. Kroucení prizmatických tyčí obecných průřezů.12. Membránová analogie. Kroucení tenkostěnných tyčí otevřených a uzavřených průřezů. Nádaiova analogie.13. Základy stísněného krutu tenkostěnných tyčí otevřených průřezů.14. Základy matematické teorie pružnosti a pevnosti.CVIČENÍ:1. Tvarová pevnost. Mez únavy součástí při střídavém namáhání.2. Vliv střídavého napětí na mez únavy. Součinitel bezpečnosti.3. Únava materiálu při kombinovaném namáhání.4. Aplikace Castiglianovy věty na prutové soustavy a nosníky.5. Ohýbané křivé pruty.6. Vnitřní statická neurčitost.7. Silnostěnné nádoby.8. Staticky neurčité úlohy o silnostěnných nádobách.9. Rotující kotouče a hřídele.10.Tenkostěnné středové souměrné ohýbáné desky.11.Tenkostěnná válcová skořepina - ohybová napětí.12.Kroucení prizmatických tyčí otevřených tenkostěnných průřezů.13.Kroucení prizmatických tyčí uzavřených tenkostěnných průřezů.14.Stísněný krut - okrajové podmínky, průřezové veličiny.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování předmětu by měli být schopni:" rozumět třídimensionální napjatosti a deformaci, vztahům mezi deformacemi a posuvy a konstitutivním vztahům v elastickém oboru" používat energetické metody v elasticitě" pochopit a umět používat výpočty napětí a deformací tlakových tlustostěnných nádob, tenkých desek a válcových skořepin a kroucení nekruhových profilů

Literatura

Srříž, B. a kol. Pružnost a pevnost II, Skripta VŠST, Liberec 1989, 289 s. &, &. Stříž, B. a kol. Metodická příručka z pružnosti a pevnosti, Skripta VŠST, Liberec 1991, 239s. Höschl, C. Pružnost a pevnost II, Skripta VŠST, Liberec 1992, 182s.

Požadavky

Zápočet - kontrolní práce, účast na cvičeních. Zkouška - schopnost aplikace přednášené látky na konkrétní řešení.

Garant

prof. Ing. Bohdana Marvalová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.prof. Ing. Bohdana Marvalová, CSc.