Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pružnost a pevnost 2 (KMP / PP2-P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMP / PP2-P - Pružnost a pevnost 2, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1. Únava materiálu při kombinovaném namáhání. Součinitel bezpečnosti. Technologické a provozní vlivy na mez únavy.2. Kontaktní namáhání, základy plasticity a návrh konstrukce z mezného stavu.3. Základy energetických metod. Castiglianova věta.4. Ohýbané tlusté křivé pruty.5. Tenké křivé pruty. Vnitřní statická neurčitost.6. Rotačně souměrné úlohy. Silnostěnné nádoby.7. Lisované spoje.8. Rotující kotouče a hřídele.9. Ohyb tenkých rotačně souměrných desek.10. Namáhání rotačně souměrné tenkostěnné válcové skořepiny.11. Kroucení prizmatických tyčí obecných průřezů.12. Membránová analogie. Kroucení tenkostěnných tyčí otevřených a uzavřených průřezů. Nádaiova analogie.13. Základy stísněného krutu tenkostěnných tyčí otevřených průřezů.14. Základy matematické teorie pružnosti a pevnosti.CVIČENÍ:1. Tvarová pevnost. Mez únavy součástí při střídavém namáhání.2. Vliv střídavého napětí na mez únavy. Součinitel bezpečnosti.3. Únava materiálu při kombinovaném namáhání.4. Aplikace Castiglianovy věty na prutové soustavy a nosníky.5. Ohýbané křivé pruty.6. Vnitřní statická neurčitost.7. Silnostěnné nádoby.8. Staticky neurčité úlohy o silnostěnných nádobách.9. Rotující kotouče a hřídele.10.Tenkostěnné středové souměrné ohýbáné desky.11.Tenkostěnná válcová skořepina - ohybová napětí.12.Kroucení prizmatických tyčí otevřených tenkostěnných průřezů.13.Kroucení prizmatických tyčí uzavřených tenkostěnných průřezů.14.Stísněný krut - okrajové podmínky, průřezové veličiny.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování předmětu by měli být schopni:" rozumět třídimensionální napjatosti a deformaci, vztahům mezi deformacemi a posuvy a konstitutivním vztahům v elastickém oboru" používat energetické metody v elasticitě" pochopit a umět používat výpočty napětí a deformací tlakových tlustostěnných nádob, tenkých desek a válcových skořepin a kroucení nekruhových profilů

Literatura

Srříž, B. a kol. Pružnost a pevnost II, Skripta VŠST, Liberec 1989, 289 s. &, &. Stříž, B. a kol. Metodická příručka z pružnosti a pevnosti, Skripta VŠST, Liberec 1991, 239s. Höschl, C. Pružnost a pevnost II, Skripta VŠST, Liberec 1992, 182s.

Požadavky

Zápočet - kontrolní práce, účast na cvičeních. Zkouška - schopnost aplikace přednášené látky na konkrétní řešení.

Garant

prof. Ing. Bohdana Marvalová, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Bohdana Marvalová, CSc.Ing. Jiří Blekta, Ph.D.doc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.Dr. Ing. Tomáš Hrušprof. Ing. Bohdana Marvalová, CSc.