Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika I (KMP / STA-K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMP / STA-K - Mechanika I, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

A - Přednášky - stručný obsah1. Síla a silové dvojice. Základní axiomy a věty statiky. Moment síly k obecné ose.2. Nahrazení a rovnováha sil se společným působištěm. Uložení bodu v rovině a v prostoru; konzola, kozlík.3. Nahrazení a rovnováha obecné rovinné soustavy sil. Podmínky rovnováhy. Základní úlohy rovnováhy.4. Uložení tělesa v rovině. Vyšetření reakcí - počtářsky, graficky. Vnitřní statické účinky.5. Rovinné soustavy těles, jejich složení a pohyblivost. Statické řešení - počtářsky, graficky - princip superpozice.6. Statické řešení mechanismů; přídavný silový účinek na hnacím členu, vnitřní a vnější re akce.7. Prutové soustavy, jejich vytváření a metody řešení - Cremonův diagram.8. Pasivní odpory, jejich vliv na rovnováhu útvarů - smykové tření, čepové tření, valivý odpor, tření vlákna po drsné ploše, nedokonalá ohebnost lana.9. Vzpříčení tělesa ve vedení. Rovnováha soustav těles s pasivními odpory. Trakční součinitel.10. Nahrazení a rovnováha obecné prostorové soustavy sil - redukční pár, silový kříž, statickýšroub.11. Soustava rovnoběžných sil v prostoru,. Rovnováha desky na třech podporách. Rovnováhatělesa v prostoru. Statické řešení rotačně uloženého tělesa.12. Těžiště geometrických a hmotných útvarů.13. Mechanická práce - přemisťování útvarů s uvažováním pasivních odporů, přečerpávánítekutin. Výkon.14. Princip virtuálních prací.CVIČENÍ:1. Stručné zopakování základních matematických operací z vektorového počtu.2. Zákon rovnoběžných sil. Moment síly k bodu, k obecné ose. Sčítání silových dvojic.3. rovnováha pohyblivě a nepohyblivě uloženého bodu. Soustava konzol. Kozlík, soustava kozlíků.4. Nahrazení obecné rovinné soustavy sil; výsledné nahrazení. Nahrazení rovinné soustavy rovnoběžných sil.5. Základní úlohy tělesa v rovině, určování reakcí.6. Staticky určitě uložený nosník v rovině, vetknutý nosník. Případy staticky neurčitě uloženého nosníku v rovině. Vnitřní statické účinky.7. - 8. Rovnováha rovinných soustav těles; pohyblivé soustavy, přídavné účinky. Statické řešení prutových soustav.8. - 10. Rovnováha útvarů a soustav těles s ohledem na pasivní odpory.11. Nahrazení prostorové soustavy rovnoběžných sil silovým křížem ve dvou rovinách. Reakce prostorově uloženého tělesa. Prostorové případy soustav těles.12. Dokončení rovnováhy prostorové soustavy těles. Výpočet těžiště geometrických a hmotných útvarů.13. dokončení těžiště. Mechanická práce.14. Princip virtuálních prací. Zápočty.

Získané způsobilosti

Absolventi předmětu jsou schopni:- řešit úlohy nahrazení a rovnováhy obecné prostorové soustavy sil (včetně zvláštních případů - soustava sil v bodě a v rovině),- vyšetřit rovnováhu tuhého tělesa v prostoru i v rovině, včetně vnitřních statických účinků,- vyšetřitit rovnováhu soustav těles včetně vlivu reálných vazeb (pasivních odporů),- vyšetřit polohu těžiště, resp. hmotného střediska geometrických útvarů, resp. hmotných těles,- vyšetřit mechanickou práci soustavy sil působících na soustavu těles,- aplikovat princip virtuálních prací na soustavy tuhých těles.K dispozici mají metody početní i grafické.

Literatura

Jáč, V. , Polcar,M. Mechanika I - Statika. Skripta. VŠST, Liberec, 1985. Stejskal,V., Březina, J., Knězů, J.:. Mechanika I, ČVUT , Praha 1998. Polcar, M. Mechanika I. Příklady ze statiky. Skripta VŠST, Liberec 1992. Juliš,K., Brepta,R. a kol. Mechanika I.díl. Statika a kinematika. Technický průvodce sv.65, SNTL, Praha 1986.

Požadavky

Zápočet - testy, semestr. práce, účast na cvičení. Zkouška - schopnost aplikace přednášené látky na konkrétní řešení..

Garant

Ing. David Cirkl, Ph.D.

Vyučující

Ing. David Cirkl, Ph.D.Ing. Jitka Jágrová, CSc.