Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teplotní namáhání (KMP / TEN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMP / TEN - Teplotní namáhání, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Termodynamické základy předmětu. Obecná formulace termoelastického okrajového problému, jeho zjednodušení, kvasistatická formulace, oddělené stanovení teplotního a napěťového pole v tělese. Přehled teorie sdílení tepla, základní rovnice vedení tepla v pevných tělesech, okrajové podmínky a řešení některých základních problémů. Určení napětí a deformací v tělesech s daným rozložením teploty, základní rovnice termoelasticity, obecné řešení, zjednodušení v případě dvoudimenzionálních problémů. Praktická přibližná řešení teplotních pnutí v jednoduchých dvoudimenzionálních úlohách (nosníky, tenké desky, kruhové kotouče a válce s radiálním rozložením teplot). Problém termoelastické stability - tyče a tenké desky. Neelastická teplotní napětí-creep, relaxace, plastické deformace a zpevnění. Moderní numerické metody řešení teplotních polí a napětí - MKP. Přeurčená metoda.CVIČENÍ:Samostatné řešení některých jednodušších problémů pomocí elementárních metod praktické analýzy teplotních pnutí. Řešení komplexnějších úloh ve skupinách pomocí metody konečných prvků.

Získané způsobilosti

Po absovvování předmětu schopnost řešit některé praktické problémy analýzy teplotních napětí z hlediska pružnosti a pevnosti (metody řešení namáhání nosníku, desek, kotouče apod.).

Literatura

Klečková , M. Nestacionární teplotní pole a napjatost ve strojních částech. SNTL, Praha 1979. &, &. Nowacki, W. Problémy termoelasticity. SNTL, Praha 1968. Boley, B. A., Weiner, J. H. Theory of thermal stresses. Wiley & sons, N. Y., London. 1960. Kovalenko,A.D. Vedenije v termouprugost. Kyjev 1965.

Požadavky

Zápočet - semestrální práce. Zkouška - teoretické znalosti.

Garant

prof. Ing. Bohdana Marvalová, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Bohdana Marvalová, CSc.prof. Ing. Bohdana Marvalová, CSc.