Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie mechanismů (KMP / TMC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMP / TMC - Teorie mechanismů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1. Typová, strukturální a geometrická analýza a syntéza rovinných a prostorových mechanismů.2. Algoritmitace analytického řešení binární skupiny. Ternární skupina.3. Kinetostatika a dynamika mechanismů.4. Geometrická přesnost mechanismů.5. Kriterijní parametry optimality mechanismů, transformační úhly.6. -7. Syntéza čtyřčlenných mechanismů pro dvě, tři a čtyři polohy útvaru.8. Analýza trajektorií základních čtyřčlenných mechanismů.9. Syntéza vodících mechanismů; klidové mechanismy, přímovody.10.Syntéza převodových mechanismů; čtyřčlenné mechanismy pro daná přemístění hlavních členů.11-12. Syntéza vačkových mechanismů; teorie zdvihových závislostí, základní geometrické parametry mechanismu. Obrys vačky podle typu hnaného členu. Transformace souřadnic.13. Syntéza speciálních mechanismů; s přerušovaným pohybem; zesilovací mechanismy.14. Analýza a syntéza vybraných prostorových mechanismů.CVIČENÍ:1-2. Typová strukturální a geometrická analýza a syntéza rovinných a prostorových mechanismů. Kinematické dvojice, kinematické řetězce, soustavové skupiny.3. Analytické řešení binární skupiny s kinematickými dvojicemi typu r a p; dvojpaprsková konstrukce. Kinematické veličiny trnární skupiny. Syntéza složených kinematických řetězců; převodové funkce.4. Kinematika a dynamika mechanismů; metoda uvolňovací, redukční.5. Geometrická přesnost mechanismů; citlivostní funkce; kinematická metoda náhradního mechanismu.6. Transformační úhly pohybové transformace; kriterijní parametry optimality.7. -8. Syntéza čtyřčlenných mechanismů pro dvě, tři a čtyři polohy útvaru.9. Analýza trajektorií základních čtyřkloubových mechanismů; geometrická místa bodů se zvláštními trajektoriemi.10. Syntéza přímovodu. Klidové mechanismy s hnanými kulisami.11. Čtyřčlenné mechanismy pro daná pootočení hlavních členů.12. -13. Syntéza vačkových mechanismů; obrys vačky podle typu hnaného členu; kriterijní parametry; transformace souřadnic.13. Speciální mechanismy; maltézské, hvězdicové, rohatkové, šroubové.

Získané způsobilosti

Absolvent tohoto předmětu je schopen analyzovat a navrhovat nejsložitější kinematické řetězce aplikované jako mechanizmy v moderních strojích. A to po stránce kinematické i dynamické, (nejčastější aplikace v textilním, sklářském, polygrafickém atp. oboru). Je vybaven hlubokými znalostmi teorie mechanizmů jak po stránce analytické, tak po stránce syntetické.

Literatura

Charvát, J. Mechanika II - Teorie mechanismů. Skripta VŠST, Liberec 1980. &, &. Koloc, Z., Václavík M. Vačkové mechanismy. SNTL, Praha 1988.

Požadavky

Zápočet - semestrální práce, účast na cvičeních. Zkouška - schopnost aplikace teoret. znalostí.

Garant

doc. Ing. Iva Petríková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Iva Petríková, Ph.D.doc. Ing. Rudolf Vrzala, CSc.doc. Ing. Iva Petríková, Ph.D.doc. Ing. Rudolf Vrzala, CSc.