Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvarová pevnost a lomová mechanika (KMP / TPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMP / TPL - Tvarová pevnost a lomová mechanika, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vliv vrubu na napjatost součástí při statickém zatížení. Kirschova úloha. Součást s vrubem z houževnatého a křehkého materiálu. Tvarový činitel.2. Kontaktní úlohy. Hertzova teorie.3. Namáhání tyče na ohyb (přip. krut) nad mezí kluzu. Ideální pružně-plastivký materiál. Rozdělení napětí poprůřezu. Součinitel plasticity.4. Vysvětlení únavového jevu. Vzhled lomové plochy při porušení v únavě. Fraktografie. Definice meze únavy.5. Vrubový činitel - různé způsoby určení. Součinitel vrubové citlivosti.6. Vliv předpětí na mez únavy.7. Výpočet bezpečnosti podle Soderberga a VDI.8. Kombinované namáhání. Goughův vztah.9. Zvláštnosti chování v únavě u šedé litiny a hliníkových slitin.10. Kumulace poškození a výpočet životnosti.11. Náhodné zatěžování konstrukcí a základy statistických zákonitostí únavového porušení.12. Základy lomové mechaniky. Podmínky vzniku a šíření lomu. Křehký a houževnatý lom.Cvičení:1. Aplikace Kirschovy úlohy.2. Výpočet kontaktních tlaků metodou Dinnika - Běljajeva.3. Tvarový činitel u netypických vrubů. Příklady. Stanovení pomocí MKP.4. Výpočet meze únavy součástí bez vrubu a s konstrukčními vruby..5. Zvyšování meze únavy pomocí konstrukčních a technologických úprav.6. Příklady výpočtu bezpečnosti7. Bezpečnost součástí při kombinovaném namáhání s ohledem na chování materiálu a ostrost vrubu.8. Výpočet životnosti součástí. Příklady.9. Zpracování procesu zatěžování v závislosti na času pomocí charakteristických parametrů různými metodami.

Získané způsobilosti

Orientace v následujících pojmech, souvisejících s časově proměnným zatížením: vliv rubu na napjatost, kontaktní úlohy, únava materiálu a strojních součástí, kumulace poškození, životnost, náhodné zatěžování, základy lomové mechaniky.

Literatura

Lauschmann, H. Mezní stavy I. Skripta ČVUT, Praha 1999. Růžička, M., Havlíček, V. Výpočet strojních součástí na únavu za normálních a zvýšených teplot I, II, III. Dům techniky ČS VTS, Praha 1984. &, &. Růžička, M., Fidranský, J. Pevnost a životnost letadel. Skripta ČVUT, Praha 2000. Stříž a kol. Pružnost a pevnost II. Skripta VŠST, Liberec 1986. Kvapilová, J., Mevald, J., Prášil, L., Stříž, B. Příručka z tvarové pevnosti. Skripta VŠST, Liberec 1970.

Požadavky

Z8počet - semestrální práce, účast na cvičeních. Zkouška - aplikace přednášené problematiky na konkrétní problémy.

Garant

doc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.doc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.Ing. Jitka Jágrová, CSc.