Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do mechaniky, pevnosti a pružnosti (KMP / UMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMP / UMP - Úvod do mechaniky, pevnosti a pružnosti, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod: rozdělení mechaniky, základní pojmy, Newtonovy zákony. Statika. Síla. Rovinné silové soustavy - výslednice, nahrazení. Rovnováha bodu.2. Moment síly. Silová dvojice. Nahrazení silou a silovou dvojicí. Rovnováha tělesa. Rovnice rovnováhy.3. Uvolnění tělesa. Vazby v uložení. Reakce.4. Prutové soustavy. Jednoduché soustavy těles.5. Vnitřní silové účinky. Metoda myšleného řezu. Normálová síla. Kroutící moment. Posouvající síla a ohybový moment u nosníků.6. Pasivní odpory. Smykové tření. Valivý odpor. Eulerův vztah. Ohebnost lan.7. Základní kinematické pojmy. Kinematika bodu - přímočarý a křivočarý pohyb. Souřadnicové systémy. Kinematika tělesa - posuvný a rotační pohyb, obecný rovinný pohyb tělesa.8. Dynamika hmotného bodu. Pohybové rovnice, d`Alembertův princip. Základní věty dynamiky.9. Základní předpoklady elementární pružnosti. Normálové a smykové napětí. Tah. Tlak. Hookův zákon. Deformace. Diagram tahové zkoušky.10. Krut. Napětí a deformace ve vláknech kruhových průřezů namáhaných na krut. Prostý krut. Staticky určité a neurčité úlohy.11. Ohyb. Základní způsoby staticky určitě uloženého nosníku. Posouvající síla a ohybový moment - průběhy. Geometrické charakteristiky průřezů. Výpočet napětí.12. Výpočet deformace pomocí diferenciální rovnice průhybové čáry. Staticky neurčitě uložené nosníky.13. Rovinná napjatost a prostorová napjatost. Kombinované namáhání. Hookův zákon pro rovinnou napjatost.14. Základy mechaniky kontinua, konstitutivní rovnice a konjugované dvojice.Cvičení:Cvičení svojí náplní navazuje na přednášku - procvičuje se látka vyložená na přednášce.

Získané způsobilosti

Schopnost vyřešit rovnováhu tuhého tělesa v rovině včetně vnitřních statických účinků,vyšetřit polohu těžiště, řešit úlohy kinematiky hmotného bodu, příp. tělesa. Znalost základních kinematických veličin, kinematických vazeb a základních dynamických veličin.Schopnost vypočítat napětí a deformace jednoduchých pružných těles při různých typech zatížení a posoudit jejich bezpečnost.

Literatura

Juliš,K., Brepta,R. a kol. Mechanika I.díl. Statika a kinematika. Technický průvodce sv.65, SNTL, Praha 1986. Stříž, B. a kol. Metodická příručka z pružnosti a pevnosti. Skriptum VŠST, Liberec 1991, ISBN 80-7083-064-6. Liberec, 1991. Hoeschl, C. Pružnost a pevnost II. Skripta VŠST, Liberec 1992. Bradský. Pružnost.

Požadavky

Absolvování cvičení s max. 3 absencemi. Vypracování a obhájení semestrální práce. Absolvování testu znalostí nad stanovenou hranici počtu bodů.

Garant

Ing. Michal Sivčák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michal Sivčák, Ph.D.Ing. Michal Sivčák, Ph.D.