Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Únosnost strojních součástí v únavě (KMP / USS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMP / USS - Únosnost strojních součástí v únavě, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.Mezní stavy všeobecně. Konstrukce v pružně plastickém stavu. Staticky neurčité konstrukce namáhané na tah (tlak).2. Tyče z ideálního pružně plastického materiálu v pružně plastickém stavu namáhané na ohyb nebo krut.3. Součinitel plasticity.4. Vliv vrubu na napjatost součástí při statickém zatížení. Kirschova úloha. Součást s vrubem z houževnatého a křehkého materiálu. Tvarový činitel.5. Kontaktní úlohy. Hertzova teorie.6. Vysvětlení únavového jevu. Vzhled lomové plochy při porušení v únavě. Fraktografie. Definice meze únavy.7. Vrubový činitel - různé způsoby určení. Součinitel vrubové citlivosti.8. Vliv předpětí na mez únavy.9. Výpočet bezpečnosti podle Soderberga a VDI.10. Kombinované namáhání. Goughův vztah.11. Zvláštnosti chování v únavě u šedé litiny a hliníkových slitin.12. Kumulace poškození a výpočet životnosti.13. Náhodné zatěžování konstrukcí a základy statistických zákonitostí únavového porušení.14. Základy lomové mechaniky. Podmínky vzniku a šíření lomu. Křehký a houževnatý lom.Cvičení:1.Opakování PP.2.Výpočet staticky neurčité konstrukce namáhané na tah (tlak).3.Výpočet staticky neurčitě uloženého nosníku v pruně plastickém stavu.4. Kroucená tyč v pružně plastickém stavu. Výpočet součinitele plasticity v ohybu a krutu pro různé přůřezy.5. Aplikace Kirschovy úlohy.6. Výpočet kontaktních tlaků metodou Dinnika - Běljajeva.7. Tvarový činitel u netypických vrubů. Příklady. Stanovení pomocí MKP.8. Výpočet meze únavy součástí bez vrubu a s konstrukčními vruby. Příklady výpočtu bezpečnosti.11. Výpočet bezpečnosti součástí s předpětím.10. Bezpečnost součástí při kombinovaném namáhání s ohledem na chování materiálu a ostrost vrubu.12. Výpočet životnosti součástí. Příklady.13. Zpracování procesu zatěžování v závislosti na času pomocí charakteristických parametrů různými metodami.14. Některé konstrukční úpravy zvyšující mez únavy.

Získané způsobilosti

Orientace v následujících pojmech, souvisejících s časově proměnným zatížením: vliv rubu na napjatost, kontaktní úlohy, únava materiálu a strojních součástí, kumulace poškození, životnost, náhodné zatěžování, základy lomové mechaniky. Určování meze únavy a součinitelů bezpečnosti některých strojních součástí jako základní vybavenost konstruktéra pro navrhování konstrukcí.

Literatura

Lauschmann,H. Mezní stavy I. Skripta ČVUT, Praha 1999. Stříž, B. a kol. Pružnost a pevnost, II. díl. Skripta VŠST, Liberec 1986. Kvapilová, J.-Mevald, J.,-Prášil, L.-Stříž, B. Příručka z tvarové pevnosti. Skripta VŠST, Liberec 1970. Růžička, M.-Havlíček, V. Výpočet strojních částí na únavu za normálních a zvýšených teplot I, II, III. Dům techniky ČSVTS, Praha 1988-90 . &, &.

Požadavky

Zápočet - semestrální práce, účast na cvičení. Zkouška - teoretické znalosti a schopnost jejich konkrétní aplikace.

Garant

doc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.Ing. Jitka Jágrová, CSc.doc. Ing. Lukáš Čapek, Ph.D.Ing. Jitka Jágrová, CSc.