Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace nanotechnologií v medicíně (KMT / ANM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / ANM - Aplikace nanotechnologií v medicíně, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do anatomie, fyziologie a biochemie lidského těla - holistic pohled. Základní informace o lidském těle s ohledem na přítomnost nanostruktur a možnosti použití nanoimplantátů.2. Úvod do nanomateriálů a nanotechnologií v medicíně. Co je základním problémem s rozměrem nano-? Jaké typy materiálů jsou nejlepší pro lidský organismus? Uhlíkové materiály v nanotechnologii.3.-4. Úvod do různých odvětví medicíny. Přehled kardiochirurgie, ortopedie, zubní chirurgie, hrudní chirurgie, neurochirurgie, maxilofaciální chirurgie, laryngologie, oftalomologie jako možné oblasti pro nanotechbnologii v medicíně.4.- 5. Zdravotní implantáty. Použití uhlíkových nanomateriálů v kardiochirurgii, ortopedii, neurochirurgii v nanoměřítku. Co je nového?6. - 7. Nanotechnologie in laryngologii. Základní informace o audiologii a sluchových implantátech.8. - 9. Nanotechnologie in oftalmologii. Umělé čočky a kontaktní čočkyt - aplikace uhlíkovýách a polymerních materiálů. Nanonástroje.10.-11. Nanokrystalické diamantové povlaky (NCD) a diamantové práškové částice (DPP) - nanotechnologie v medicíně. Předvedení implantátů s nanovrstvou a proces jejich výroby. Diamantový nanoprášek v lidském organizmu - zkoušky in vitro, in vivo a klinický výzkum - prezentace výsledků.12. Diamantový nanoprášek. Diskuse o možné aplikaci tohoto materiálu v lékařství. Zahrnuje film "Biology of Cell" . Podávání léků.13. Zpracování nanotechnologií. Příklady nanotechnologie nyní a budoucí možnosti v medicíně.14. Nanotechnologie v transplantacích. Speciální vlastnosti nových materiálů, nové metody pro zkoušení nanomateriálů v transplantologii.

Získané způsobilosti

Základní informace o lidském těle, úvod do nanotechnologií a nanomateriálů, úvod do různých odvětví medicíny, nanoimplantáty v kardiochirurgii, ortopedii, neurochirurgii, audiologii, oftalmologii, NCD a DDP, nanotransplantologie, perspektivy nanotechnologií.

Literatura

K. Bakowicz. Bioactivity of Diamond", Doctor Thesis, Technical University of Lodz 2003. K. Bakowicz-Mitura. Bioaktivita diamantu", Jemná Mechanika a Optika, (2007), 3, 67-68. S. Mitura, P.Niedzielski, B. Walkowiak (editors). Nanodiam, PWN, Warszawa 2006. R. A. Freitas Jr. Nanomedicine: Biocompatibility, Texas, USA 2003.

Požadavky

úspěšné absolvování písemných testů, povinná účast na cvičeních

Garant

prof. Ing. Petr Louda, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Louda, CSc.Ing. Totka Bakalová, Ph.D.prof. Ing. Petr Louda, CSc.