Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení ze strojírenské technologie (KMT / CST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / CST - Cvičení ze strojírenské technologie, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

C V I Č E N Í1. Úvod, organizace cvičení, náplň cvičení, podmínky udělení zápočtu, vstupní test.2. Zadání 1.úkolu:Rovnovážné tepelné zpracování Praktické provedení:I. rekrystalizační žíhání (A) 550 C a rekrystaliz.žíhání (B) 750 C na vzorcích zmateriálů 12014, 12020 a 11109 po lisování za studena na trhacím strojiII. normalizační žíhání 850 C/30 min na vzorcích z materiálů 12040, 12060, 14260 a19191.III. měkké žíhání (720 C/8hod.) na vzorcích ad II.Zahájení měření tvrdostí metodami HV a HB2,5/62,5/10 před a po provedeném TZ3. Doměření tvrdostí vzorků po TZ, instruktáž měření tvrdosti a mikrotvrdosti napřístroji ZWICK 3212, instruktáž práce na rozbrušovací pile, řezání vzorkůlisovaných za studena, zalití vzorků do dentakrylu.4. Hodnocení síry v ocelích : teoretické i praktické provedení Baumannova otisku,instruktáž práce na metalografickém lisu BUEHLER a zalisování tvářenýchvzorků.Seznámení s materiály a zařízeními pro přípravu mikrovýbrusů, instruktáž kpřípravě mikrovýbrusů, zahájení přípravy - hrubé broušení.5. Seznámení s databází ocelí, teoretické základy metalografie, seznámení smikroskopy a zásadami jejich obsluhy (EPITYP, LEITZ, REICHERT,NEOPHOT2 (32)). Metalografické tabulky - Košelev - hodnocení rovnováž.strukturních složek - ferit, perlit, typy vměstků. Pokračování přípravy vzorkůjemné broušení,leštění.6. Dokončení přípravy vzorků, hodnocení čistoty podle ČSN před leptáním, leptánívzorků (typy leptadel, druhy leptání), provedení naleptání a metalografickéhodnocení mikrostruktur. Čerpání údajů z databáze.7. Přeleštění výbrusů, hodnocení velikosti zrna, dokončení metalografickéhohodnocení. Příprava elaborátu č. 18. Rezervní cvičení - dokončení (zpracování) elaborátu č. 1.9. Zadání 2. úkolu : "Nerovnovážné tepelné zpracování" praktické provedení :I. Kalení vzorků (mat. 12040, 14260, 15128 a 19191) z 850oC do vodyII. dtto do olejeIII. Popuštění vzorků z uvedených ocelí 19552 a 19800 z 1050oC do oleje a navzduchu.Měření tvrdosti HV a HRC, HV před a po TZ, HRC po TZ.10. Instruktáž měření HRC přenosným tvrdoměrem MEOPTA. Proměřenízušlechtěných vzorků přenos. tvrdoměrem, výpis údajů z databáze. Instruktáž ateoret. základy spektrální analýzy. Provedení polokvantitativní spektrálníanalýzy na legovaných vzorcích a porovnání s údaji databáze.11. Vyhledání diagramů IRA, ARA pro materiály zpracovaných vzorků. Ukázkakalicích mikrostruktur (bainit, martenzit, sorbit) - Košelev. Přípravamikrovýbrusů až po leštění.12. Leptání a metalografické hodnocení mikrovýbrusů. Kontrola tvrdosti HV1 napřístroji ZWICK 3212.13. Litiny : příprava a vyhodnocování ŠL a TL podle ČSN, klikový hřídel hodnocenístruktury. Kalotest, iontová nitridace, sestava motoru - návrh materiálů a diskuze.14. Dokončení elaborátu č. 2 - odevzdání.Z á p o č t y .

Získané způsobilosti

Praktická cvičení - zkoušení a vyhledávání vlastností materiálů - vyhodnocování vzorků.Rovnovážné tepelné zpracování. Měření tvrdosti a mikrotvrdosti. Hodnocení síry v oceli.Databáze ocelí. Příprava metalografických vzorků. Nerovnovážné tepelné zpracování. Hodnocení litin.

Literatura

Databáze ocelí, litin a neželezných kovů. Metalografické tabulky. Normy ČSN. &, &.

Požadavky

Účast na cvičeních, vypracování a odevzdání 2 samostatných prací.

Garant

Ing. Adam Hotař, Ph.D.

Vyučující

Ing. Adam Hotař, Ph.D.Ing. Václav Kubíček