Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kompozitní materiály (KMT / KM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / KM - Kompozitní materiály, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Moderní technické materiály a jejich rozdělení. Optimalizace vlastností materiálů. Homogenní a heterogenní materiály.2. Povrchové jevy a jejich úloha. Smáčivost.Adheze a její měření. Vlivy na adhezi lubrikace.3. Kompozity - definice a rozdělení. Synergický efekt v kompozitech.4. Matematické modely kompozitů. Možnosti výpočtu vlastností kompozitu z vlastností složek.5. Vlastnosti dlouhovláknových kompozitů. Orientovaná a neorientovaná vlákna struktury 1D, 2D,a 3D.6. Vlastnosti krátkovláknových kompozitů. Pojem kritické délky vlákna. Štíhlost vláken. Druhy vláken.7. Vlastnosti a druhy částicových kompozitů. Disperzní zpevnění v kompozitech. Zpevnění armováním.8. Vlákna jejich druhy. Částicové disperze. Speciální matrice.9. Kompozity s plastovou matricí - druhy, základní vlastnosti a užití.10. Kompozity s kovovou matricí - druhy, základní vlastnosti a užití11. Kompozity s keramickou matricí - druhy, základní vlastnosti a užití.12. Lamináty, výroba a užití . Základní typy a vlastnosti laminátů.13. Anizotropie vlastností a její popis. Úvod do tenzorového počtu.14. Jiné typy moderních kompozitů. Kompozity s více než dvěma složkami. Deskové kompozity. Užití a perspektivy kompozitů. Jiné typy heterogenních materiálů.C V I Č E N Í :1. Úvod - zadání referátů2. Zpracování zadaných témat3. Zpracování zadaných témat4. Prezentace zpracovaných prací5. Zpracování zadaných témat6. Zpracování zadaných témat7. Prezentace zpracovaných prací8. Zpracování zadaných témat9. Zpracování zadaných témat10. Prezentace zpracovaných prací11. Praktická cvičení12. Praktická cvičení13. Praktická cvičení14. ZápočtyTémata referátů:1. Vyztužující materiály vhodné pro použití do polymerních matric.2. Polymerní materiály jako matrice kompozitních systémů.3. Vhodnost volby pojiva a plniva.Praktická cvičení:Příprava a hodnocení základních vlastností kompozitních systémů.L I T E R A T U R A:BAREŠ, R.: Kompozitní materiály. SNTL Praha, 1988.HULL, D.: An Introduction to composite materials, Cambridge, 1990.Z Á P O Č E T : Za odevzdané a vyhodnocené seminární práce a účast na praktických cvičeních.Z K O U Š K A : Ústní forma zkoušky, podmínkou k účasti na zkoušce je získánízápočtu.Sylabus je zveřejněn na internetové adrese: doc.Ing.František Stuchlík,CSc.http://www.kmt.tul.cz/ vedoucí KMTV Liberci, září 20071. Úvod, seznámení s náplní.2. Difrakční metody elektronové mikroskopie.3. Analytické metody elektronové mikroskopie.4. Lomová houževnatost.5. Určování struktury kompozitů.6. Určování vlastností keramické plsti.7. Mechanické zkoušky kompozitů I.8. Mechanické zkoušky kompozitů II.9. Určování mechanických hodnot vláken.10. Anizotrpie vlastností I.11. Anizotrpie vlastností II.12. - 14. Shrnutí, opakování, zápočty.

Získané způsobilosti

Teorie vláknových a částicových kompozitů, krátká a dlouhá vlákna, druhy vláken, kompozitní materiály - jejich vlastnosti a rozdělení, kompozity s různými typy materice, vláknové a částicové materiály - jejich vlastnosti a rozdělení, kompozity s různými typy materice, vláknové a částicové materiály - jejich vlastnosti a rozdělení. Další typy nově vyvíjených materiálů.

Literatura

DAĎOUREK,K:. Kompozitní materiály - druhy a jejich užití, TU v Liberci, 2007. DAĎOUREK,K.:. Kompozitní materiály - modely a vlastnosti, TU v Liberci, 2005. &, &.

Požadavky

Zápočet za odevzdanou a vyhodnocenou seminární práci.

Garant

doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.doc. Ing. Dora Kroisová, Ph.D.