Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály pro konstrukční aplikace (KMT / MKA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / MKA - Materiály pro konstrukční aplikace, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Rozdělení konstrukčních materiálů. Hlediska pro volbu materiálů. Materiálová část výrobní dokumentace konstrukcí . Vlastnosti konstrukčních ocelí. Materiálové normy EN ČSN, ON. Klíč ke značení norem materiálů. Rozdělení a označování ocelí.2. Konstrukční oceli obvyklé jakosti. Charakteristika, příklady, použití. Souvislost chemického složení a vlastností.3. Oceli k zušlechťování, cementování a nitridování. Vlastnosti, charakteristika. Příklady volby pro typické součásti. Možnosti úprav vlastností tepelným zpracováním. Oceli se zvýšenou obrobitelností.4. Vysokolegované oceli Cr, Cr + Ni, Cr + Mn. Oceli pro práci za tepla, korozivzdorné. Oceli pro nízké teploty.5. Oceli odolné proti opotřebení. Oceli se zvláštními fyzikál.vlastnostmi. Oceli pro práci za tepla, korozi-vzdorné. Charakteristika, vlastnosti a příklady použití.6. Litiny z hlediska konstruktéra. Rozdělení vlastností a význam. Vliv složení na strukturu a vlastnosti. Přehled druhů. Litiny s kompaktním grafitem - s kuličkovým, červíkovým a temperovým. Izotermicky kalené litiny - ADI. Efektivita náhrad ocelí. Litiny pro práci za tepla a pro nízké teploty.7. Povrchové úpravy materiálů.8. Lehké kovy (Al, Mg, a Li) a jejich slitiny pro tváření a slévání. Vlastnosti a využití.9. Ostatní neželezné kovy a jejich slitiny. Fyzikální, chemické, mechanické a technologické vlastnosti. Konstrukční aplikace. Svařitelnost, kluzné dvojice materiálů. Vady, lomy a jejich diagnostika.10. Slinuté kovy a kovové soustavy. Charakteristika těchto materiálů. Slinutá kluzná ložiska, porézní kovy, kovokeramické třecí materiály. Slinuté kontakty a další aplikace. Sklo, keramika. Charakteristika a typické příklady použití.11. Polymery jako materiály pro konstrukční aplikace. Hierarchie struktury polymerů, fyzikálně-mechanické a chemické vlastnosti polymerů, chování polymerů při statickém a dynamickém namáhání, viskoelastické chování polymerů, odolnost polymerů vůči stárnutí v reálných prostředích.12. Strojní součásti z plastů. Vybrané typy polymerních materiálů, jejich základní charakteristiky, možnosti využití, příklady. Geopolymery.13. Kompozity jako materiály pro konstrukční aplikace. Výklad kompozitního působení. Nanostruktury.14. Částicové a vláknové kompozitní systémy. Typy vyztužujících prvků - částice a vlákna, typy matric - polymerní, kovové, keramické. Moderní vyztužující materiály. Příklady využití.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit posluchače s materiály vhodnými pro konstrukci strojů a zařízení a jejich základními materiálovými vlastnostmi. Jedná se o oceli, litiny, lehké kovy a jejich slitiny, polymery, geopolymery a kompozity.

Literatura

HULL, D.:. An Introduction to composite materials, Cambridge, 1990. Meissner, B., Zilvar, V. Fyzika polymerů, SNTL Praha, 1987. DAĎOUREK,K.:. Kompozitní materiály - druhy a jejich užití, TU v Liberci, 2007. Daďourek, K. Kompozitní materiály - modely a vlastnosti, TU v Liberci, 2005. BAREŠ, R.:. Kompozitní materiály. SNTL Praha, 1988. SKRBEK, B.:. Materiály pro konstrukční aplikace. TU Liberec, 2002. PTÁČEK,L. a kol.:. Nauka o materiálu I. CERM, 2003. PTÁČEK,L. a kol.:. Nauka o materiálu II. CERM, 2002. Hrubý, V. a kol.:. Navrhování kovových materiálů pro různé výrobky. KOVOSIL Ostrava, 2008. ISBN 978-80-903694-2-9. DOLEŽEL, B.:. Odolnost plastů a pryží. SNTL, Praha, 1981. GEDDE, U. W. Polymer Physics. Chapmann & Hall, London, 1995. SEDLÁČEK, V. Povrchy a povlaky kovů. ČVUT Praha, 1992. KOLOUCH, J.:. Strojní součásti z plastů, SNTL, Praha 1981 - DOMININGHAUS, H.: Plastics for Engineers (Materials, Properties, Applications), Hanser Publisher, Mnichov, 1993 - Příslušné normy ČSN EN ISO. J.Fiala, V.Mentl, P.Šutta. Struktura a vlastnosti materiálů. Academia, Praha, 2003. VOLF, M.:. Technická skla a jejich vlastnosti. SNTL Praha, 1987. AGARWAL, B. D, BROUTMAN, L.J. Vláknové kompozity. SNTL, Praha, 1987. Skrbek,B.:. Výběr z materiálových norem I. vydání. Vydavatelství TU Liberec, skripta 2010.

Požadavky

zpracování a obhajoba zadané semestrální práce

Garant

doc. Ing. Dora Kroisová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Dora Kroisová, Ph.D.doc. Ing. Břetislav Skrbek, CSc.