Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály pro konstrukční aplikace 1 (KMT / MKA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / MKA1 - Materiály pro konstrukční aplikace 1, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

P Ř E D N Á Š K Y :1. Úvod. Rozdělení konstrukčních materiálů. Hlediska pro volbu materiálů. Vlastnosti a zásady jejich uvádění do konstrukční dokumentace. Materiálové normy EN ČSN, ON. Klíč značení norem materiálů.2. Konstrukční oceli obvyklé jakosti. Ušlechtilé konstrukční oceli. Oceli na odlitky. Souvislost chemického složení a vlastností. Možnosti ovlivnění pro konstruktéra důležitých vlastností. Charakteristika a zásady pro volbu legovaných ocelí. Současné směry vývoje ocelí obvyklých jakostí i ušlechtilých.3. Oceli k zušlechťování, cementování a nitridování. Vlastnosti, charakteristika. Příklady volby pro typické součásti. Možnosti úprav vlastností tepelným zpracováním. Oceli se zvýšenou obrobitelností.4. Litiny, jejich rozdělení a význam pro konstruktéra. Vliv složení, tloušťky stěn a metalurgie na strukturu a vlastnosti. Nové dělení litin dle EN. Šedé, bílé litiny.5. Litiny s kompaktním grafitem - s kuličkovým, červíkovým a temperovým. Izotermicky kalené litiny - ADI. Efektivita náhrad ocelí. Litiny pro práci za tepla a pro nízké teploty.6. Vysokolegované oceli Cr, Cr + Ni, Cr + Mn. Oceli pro práci za tepla, korozivzdorné. Oceli pro nízké teploty.7. Oceli odolné proti opotřebení. Oceli se zvláštními fyzikál.vlastnostmi. Charakteristika, vlastnosti a příklady použití.8. Nástrojové oceli uhlíkové, slitinové a rychlořezné. Požadavky, zásady pro volbu, příklady aplikace.9. Povrchové úpravy materiálů. Rozdělení, charakteristika a příklady využití. Míra zvýšení užitných vlastností.10. Lehké kovy (Al, Mg, a Li) a jejich slitiny pro tváření a slévání. Vlastnosti a využití.11. Neželezné kovy a jejich slitiny. Vlastnosti a konstrukční aplikace.12. Slinuté kovy a kovové soustavy. Kluzné kovové a třecí, kovokeramické materiály. Slinuté karbidy, kontakty a další aplikace.13. Dispersně vytvrzené materiály. Sklo, keramika a kompozity. Vlastnosti a specifika aplikací.14. Polymery z hlediska konstruktéra. Charakteristika, vlastnosti a typické příklady využití. Současné perspektivy konstrukčních materiálů.C V I Č E N Í :1. Úvod, seznámení s náplní cvičení, opakovací test.2. Značení ocelí podle ČSN a DIN, příklady.3. Oceli třídy 10 a 11 a jejich rozdělení podle použití.4. Oceli tř.12.Parametry ocelí cementačních, zušlechtitelných, k povrchovému kalenía pružinových. Doprovodné prvky.5. Přísadové prvky. Vztah legur k Fe a C,vliv na soustavu Fe-C.6. Oceli tř.13-19.Základní značky používané na díly převodovek a rozvodovek,závady TZ kulového čepu a hřídele šlapáku.7. Oceli pružinové, na valivá ložiska. Směry vývoje ocelí k zušlechťování.8. Příklady použití ocelí na typické díly automobilů.9. Druhy litin a jejich využití na díly automobilů.10. Přehled materiálů na ozubená kola a jejich TZ. Neželezné kovy jako konstrukčnímateriály na typické díly automobilů.11. Materiály na kluzná ložiska. Oceli tř.17, oceli na ventily.12. SEMESTRÁLNÍ PRÁCE : Návrh materiálu a TZ na díly sestavy motoru,resp.převodovky.13. Databáze ocelí a litin, praktická ukázka.14. Zápočty.

Získané způsobilosti

Vlastnosti konstrukčních ocelí, oceli k zušlechťování, žárupevné, oceli odolné proti opotřebení, nástrojové oceli, slitiny z hlediska konstruktéra, povrchové úpravy kovových materiálů, neželezné kovy, slinuté materiály, disperzně vytvrzené materiály, sklo, keramika, kompozity, plasty z hlediska konstruktéra.

Literatura

DRASTÍK a kol.:. Atlas použití kovů ve strojírenství. SNTL Praha, 1980. SKRBEK, B.:. Materiály pro konstrukční aplikace. TU Liberec, 2002. FREMUNT a kol.:. Nástrojové oceli. Dům techniky Brno, 1994. CHVÁTAL a kol.:. Povrchová ochrana práškovými plasty. SNTL Praha, 1985. SEDLÁČEK, V.:. Povrchy a povlaky kovů. ČVUT Praha, 1992. VOLF, M.:. Technická skla a jejich vlastnosti. SNTL Praha, 1987.

Požadavky

aktivní účast na cvičeních, odevzdání semestrální práce

Garant

doc. Ing. Břetislav Skrbek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Břetislav Skrbek, CSc.Ing. Adam Hotař, Ph.D.Ing. Václav Kubíčekdoc. Ing. Břetislav Skrbek, CSc.