Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály pro konstrukční aplikace 2 (KMT / MKA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / MKA2 - Materiály pro konstrukční aplikace 2, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

P Ř E D N Á Š K Y :1. Úvod. Rozdělení konstrukčních materiálů. Hlediska pro volbu materiálů. Vlastnosti konstrukčních ocelí. Materiálové normy. Rozdělení a označování ocelí. Konstrukční oceli obvyklé jakosti. Charakteristika, příklady, použití. Souvislost chemického složení a vlastností.2. Ušlechtilé konstrukční oceli. Oceli určené k cementování. Oceli chromové,chromniklové. Žárupevné oceli a slitiny. Oceli pro nízké teploty. Oceli odolné proti opotřebení.3. Nástrojové oceli, požadavky na tyto oceli. Charakteristika uhlíkových, slitinových a rychlořezných nástrojových ocelí. Příklady volby na typické aplikace.4. Litiny z hlediska konstruktéra. Rozdělení vlastností a význam. Vliv složení na strukturu a vlastnosti. Přehled druhů. Povrchové úpavy kovových materiálů.5. Neželezné kovy. Charakteristika z hlediska konstruktéra. Fyzikální, chemické, mech. a technologické vlastnosti.6. Slinuté kovy a kovové soustavy. Charakteristika těchto materiálů. Slinutá kluzná ložiska, pórové kovy, kovokeramické třecí materiály. Slinuté kontakty a další aplikace. Sklo, keramika a kompozity. Charakteristika a typické příklady použití.7. Polymery z hlediska konstruktéra. Charakteristika, vlastnosti a typické příklady využití. Současné perspektivy konstrukčních materiálů.C V I Č E N Í :1. Oceli třídy 10 a 11 a jejich rozdělení podle použití. Oceli tř.12.Parametry ocelí cementačních, zušlechtitelných, k povrchovému kalení a pružinových. Doprovodné prvky.2. Oceli tř.13-19.Základní značky používané na díly převodovek a rozvodovek, závady TZ kulového čepu a hřídele šlapáku. Oceli pružinové, na valivá ložiska.3. Příklady použití ocelí na typické díly automobilů.4. Druhy litin a jejich využití na díly automobilů.5. Přehled materiálů na ozubená kola a jejich TZ. Neželezné kovy jako konstrukční materiály na typické díly automobilů. Materiály na kluzná ložiska. Oceli tř.17, oceli na ventily.6. SEMESTRÁLNÍ PRÁCE : Návrh materiálu a TZ na díly sestavy motoru, resp.převodovky.7. Databáze ocelí a litin, praktická ukázka. Zápočty.

Získané způsobilosti

Vlastnosti konstrikčních ocelí, žárupevné oceli, oceli odolné proti opotřebení, nástrojové oceli, slitiny z hlediska konstruktéra, povrchové úpravy kovových materiálů, neželezné kovy, slinuté materiály, keramika, kompozity, plasty z hlediska konstruktéra

Literatura

DRASTÍK a kol.:. Atlas použití kovů ve strojírenství. SNTL Praha, 1980. SKRBEK, B.:. Materiály pro konstrukční aplikace. TU Liberec, 2002. FREMUNT a kol.:. Nástrojové oceli. Dům techniky Brno, 1994. SEDLÁČEK, V.:. Povrchy a povlaky kovů. ČVUT Praha, 1992.

Požadavky

aktivní účast na cvičeních, odevzdání semestrální práce

Garant

doc. Ing. Břetislav Skrbek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Břetislav Skrbek, CSc.Ing. Adam Hotař, Ph.D.doc. Ing. Břetislav Skrbek, CSc.