Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody studia struktury materiálů (KMT / MSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / MSS - Metody studia struktury materiálů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY :1. Úvod. Metody strukturní analýzy - zobrazovací, analytické2. Optická mikroskopie - teoretické základy, metody zvyšování kontrastu, barevnámetalografie.3. Teoretické základy emisní spektroskopie. Bohrův model atomu. Vznik charakteristickéhospektra.4. Spektroskopické přístroje a jejich charakteristiky. Spektrografy hranolové a mřížkové,kvalitativní a kvantitativní SA.5. Strukturní rentgenografie. Vznik a vlastnosti rtg. záření, interakce rtg záření s pevnou látkou Absorpce rtg záření a její využití.6. Teorie rtg difrakce. Braggova rovnice, fyzikální podstata jevu - atom jako rozptylovécentrum. Amplituda rozptylu, strukturní faktor, jev vyhasínání difrakcí.7. Difrakce na krystalové mřížce - Laueho rovnice, Ewaldova konstrukce - význam a využití.Experimentální metody difrakční analýzy.8. Úvod do elektronové mikroskopie, interakce primárního elektronového svazku s pevnoulátkou, mechanismy rozptylu, emise elektronů ze vzorku.9. REM - základní prvky REM (rozlišovací schopnost, hloubka ostrosti). Tvorba obrazu uREM, kontrast chemický a topografický.10. TEM - schema a popis funkce, vznik a interpretace obrazu. Základy teorie elektronovédifrakce, metody elektronové difrakce, vyhodnocování elektronogramů.11. Speciální metody - elektronová mikroanalýza. Energiově disperzní analýza (EDA), vlnovědisperzní analýza. Schéma a princip elektronové mikrosondy.12. Speciální metody - metody analýzy povrchu. Všobecný princip, nejběžnější metody - AESSIMS, LEED, XPS, APS. Princip Augerovy elektronové spektroskopie.13. Speciální metody - mikroskopie rastrující sondy (SPM). Všeobecný princip, rozdělenímetod podle druhu interakce (STM, AFM, SNOM). Tunelová mikroskopie - princip avyužití, spojení s REM.14. Rezerva, exkurze.CVIČENÍ1. Úvod, organizace cvičení, podmínky udělení zápočtu, studijní literatura.2. Příprava vzorků pro optickou mikroskopii, práce na OM se zaměřením na metodyzvyšování kontrastu.3. Spektroskopie - vyhodnocování viditelného spektra, kvantitativní a kvalitativní spektrálníanalýza (steeloskop).4. Rentgenografie - opakování základních krystalografických pojmů, reciproká mříž, výpočetvektorů reciproké mříže.5. Rentgenografie - přístrojová technika, zdroje a detektory rtg záření.6. Rentgenografie - vyhodnocování rtg difraktogramů pro Laueho metodu (stereografickáprojekce, Greningerova síť) a pro D - S metodu.7. Exkurze.8. Příprava vzorků pro REM, využití REM, mikrostrukturní a mikrofraktografická analýza.9. - 10. Pozorování na rastrovacím mikroskopu - lomové plochy, povrchový reliéf, vadypovrchu.11. Příprava vzorků pro TEM - repliky, fólie.12. Exkurze na KTM k ESEM mikroskopu.13. Tunelová mikroskopie - video.14. Zápočet.

Získané způsobilosti

Chemická a fyzikální analýza vzorku; optická mikroskopie, elektronová mikroskopie, RTG a elektronová difrakce, metody přípravy a odběru vzorků, metody analýzy povrchu, spektrální analýza, elektronová mikroanalýza, mikroskopie rastrující sondy.

Literatura

HRIVŇÁK,I.:. Elektrónová mikroskopia ocelí. VEDA Bratislava, 1986. SKOČOVSKÝ,P.,ŠIMAN,I.:. Štruktúrna analýza liatin. ALFA Bratislava, 1989. JANDOŠ,F.,ŘÍMAN,R.,GEMPERLE,A.:. Využití moderních laboratorních metod v metalografii. SNTL Praha, 1985.

Požadavky

Zpracování seminární práce formou prezentace na zadané téma.

Garant

RNDr. Věra Vodičková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Věra Vodičková, Ph.D.RNDr. Věra Vodičková, Ph.D.