Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nekovové materiály (KMT / NEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / NEM - Nekovové materiály, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

P Ř E D N Á Š K Y1. Amorfní stav a jeho vlastnosti. Krystalizační rychlost. Rychlost nukleace. Možnost ovlivnění nukleace. Vztah rychlosti nukleace a kryst. struktury.2. Sklotvorné kysličníky Sklotvorné přísady. Stabilizační přísady. Barvicí přísady. Borosilikátová skla. Křemenné sklo. Technická skla.3. Kovová skla. Kvasikrystaly. Vlastnosti kovových skel. Metody přípravy kovových skel z taveniny a z plynné fáze.4. Technická keramika. Kysličník křemičitý a kysličník hlinitý a jejich směsi. Korund, dinas, mullit, kaolinit.5. Konstrukční keramika. Metody snížení porovitosti. CIP a HIP Mikroprášky. Základní druhy kysličníkové a bezkysličníkové keramiky.6. Mechanické vlastnosti skla a keramiky. Trhliny v keramice a jejich význam. Odvození Weibullova rozdělení a jeho praktické důsledky. Mechanické zkoušky křehkých materiálů.7. Uhlík a jeho modifikace. Grafit. Diamant. Rovnovážný diagram uhlíku. Zvláštní modifikace uhlíku - fulleren. Užití grafitu za vysokých teplot.8. Polymery v tuhé fázi, struktura polymerního řetězce - chemická a molekulární architektura, hierarchie struktury polymerů, skelný přechod.9. Morfologie polymerů, přehled experimentálních technik, monokrystaly, lamelární krystaly, skládání řetězců, agregáty monokrystalů, axiality, hedrity, krystaly s napřímenými řetězci, krystalizace za orientace, sférolity, morfologie amorfních polymerů.10. Polymerní směsi, ovlivnění morfologie zpracováním, vliv morfologie na vlastnosti polymerů.11. Mikroskopické techniky pro polymery - světelná mikroskopie, elektronová mikroskopie, mikroskopie atomárních sil, environmentální rastrovací elektronová mikroskopie, výběr objektu pro mikroskopickou charakterizaci, příprava preparátu.12. Fyzikální vlastnosti plastů. Viskoelastické chování a jeho modely. Tuhost a pevnost plastů.13. Chemická odolnost plastů. Polární a nepolární povrchy. Odolnost v atmosféře. Modifikátory vlastností plastů.14. Biopolymery a biokompozity.C V I Č E N Í1. Úvodní cvičení - seznámení s náplní cvičení, organizací cvičení a podmínkami pro udělení zápočtu.2. Anorganické nekovové materiály.3. Přírodní materiály.4. Nanostrukturní materiály.5. Exkurze.6. Exkurze.7. Polymery - základní přehled.8. Přísady do plastů, vazné prostředky.9. Základní typy polymerů, určování polymerů.10. Základy zpracování polymerů.11. Hodnocení mechanických vlastností polymerů.12. Odolnost plastů vůči degradaci a stárnutí.13. Recyklace plastů.14. Zápočty.

Získané způsobilosti

Technická keramika, technické sklo, čistá keramika, speciální žárovzdorné a tepelně izolující materály. Polymery, jejich rozdělení, specifické vlastnosti polymerů - viskoelastické chování, struktura, tvarová paměť, stárnutí a degradace, ekologické aspekty, základní druhy polymerů a jejich užití.

Literatura

JAYATILAKA, A.S.:. Fracture of Engineering Brittle Materials. HOLZMÜLLER, W., ALTENBURG, K.:. Fyzika polymerů. SNTL Praha, 1966. MÍŠEK,B.:. Polymery, keramika, kompozity. Skripta. VUT Brno, 1993.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, odevzdání referátů.

Garant

doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.doc. Ing. Dora Kroisová, Ph.D.doc. RNDr. František Lednický, CSc.doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.doc. Ing. Dora Kroisová, Ph.D.