Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o materiálu 2-K (KMT / NM2-K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / NM2-K - Nauka o materiálu 2-K, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

KONZULTACE1) Oceli - charakteristika, druhy, rozdělení, označování. Nelegované oceli obvyklých jakostí a jakostní, legované oceli, oceli vysokolegované - prez., nástrojové oceli, RO dist./2/str.140-145., /4/ str.131Litiny - základní klasifikace, rozdělení a základní vlastnosti grafitických litin - prez., zvláštnosti tepel-ného zpracování grafitických litin.- distanční /2/ str.177-1802) Neželezné kovy - klasifikace, důvody použití - dist./2/ str.189-191. Měď - mosazi, bronzy pravé a speciální. Hliník - slitiny k tváření, slévárenské, vytvrzování. Nikl - konstrukční slitiny a slitiny se spec.fyzikálními vlastnostmi. Hořčík, titan - vlastnosti, slitiny, použití. Cín, olovo, zinek a jejich slitiny - charakteristické vlastnosti. - prez.Ušlechtilé kovy. - dist./2/str.235-236, /3/str.126-1303) Plasty - obecná charakteristika, základní pojmy, rozdělení polymerů. Charakteristika mechanických, tepelných, chemických a optických vlastností polymerů. Nadmolekulární struktura polymerů, sférolit, stupeň krystalinity. Chování plastů v atmosféře, fotooxidace, degradace. Základní zkoušky plastů.- prez. Vlastnosti a použití základních druhů termoplastů , reaktoplastů a elastomerů.- dist./4/ str.170-176, /5/ str.77-82,4) Prášková metalurgie - princip, využití. Slinuté materiály - druhy, vlastnosti, použití.- prez.Keramika, sklo - druhy, použití.-dist. /3/ str.131-133, /5/ str.57-62. /2/ str.272-277 Kompozitní materiály - dru-hy plniv a matric, použití. Povrchové úpravy. Nové materiály.SOUSTŘEDĚNÍZápočtový test, jeho vyhodnocení, diskuse k daným tématům - presenční

Získané způsobilosti

Oceli a litiny - jejich charakteristika, neželezné kovy - měď, hliník, titan, nikl, olovo, cín, hořčík, zinek apod. a jejich slitiny, základní vlastnosti plastů a jejich použití, technické sklo a skelný stav, technická keramika, kompozitní materiály.

Literatura

Hrubý, V.:. Iontová nitridace, SNTL Praha 1988. VOJTĚCH,D.:. Materiály a jejich mezní stavy, VŠCHT Praha 2010. Macek,K.,ZUNA,P.a kol.:. Nauka o materiálu, ČVUT Praha 1996. PTÁČEK,L. a kol.:. Nauka o materiálu I. CERM, 2003. PTÁČEK,L. a kol.:. Nauka o materiálu II. CERM, 2002.

Požadavky

Zkouška z předmětu zahrnuje látku obou semestrů. Podmínkou účasti na zkoušce je získání zápočtů za zimní i letní semestr.

Garant

prof. Ing. Petr Louda, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Louda, CSc.Ing. Daniela OdehnalováIng. Daniela Odehnalová