Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o materiálu 2-P (KMT / NM2-P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / NM2-P - Nauka o materiálu 2-P, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

P Ř E D N Á Š K Y :1. Oceli, jejich stručná charakteristika, druhy, rozdělení.2. Litiny - druhy, tepelné zpracování, charakteristika.3. Neželezné kovy obecně, jejich rozdělení, uplatnění v průmyslu. Měď, její vlastnosti, možnosti použití.4. Slitiny mědi. Mosazi, tvrdé pájky, bronzy. Specielní slitiny mědi, stručná charakteristikanejpoužívanějších slitin včetně technických aplikací.5. Hliník a jeho slitiny. Čistý hliník a jeho použití. Slitiny Al ke tváření a k odlévání tepelné zpracování hliníkových slitin. Stručná charakteristika nejpoužívanějších slitin.6. Nikl a slitiny niklu. Čistý nikl a jeho použití. Slitiny niklu se zvláštními fyzikálnímivlastnostmi (slitiny magnetické, odporové, s kontrolovanou roztažností, žárupevné,žáruvzdorné, termočlánkové materiály).7. Zinek a slitiny zinku. Využití v průmyslu. Cín a olovo, jejich vlastnosti a slitiny, titan a jeho slitiny. Ostatní neželezné kovy.8. Plasty - obecná charakteristika, aplikace v technické praxi. Základní pojmy, rozdělenípolymerů.9. Charakteristika mechanických, tepelných, chemických a optických vlastnostípolymerů.10. Vlastnosti a použití základních druhů plastů. Polyolefiny, styrénové plasty polyvinylchlorid, PMMA, polyamidy apod. Reaktoplasty a elastomery. Vlastnosti, nejdůležitější druhy, jejich charakteristika a použití.11. Skelný stav a vybrané nekovové materiály. Vznik skelného stavu, chování při přechodu do skelného stavu. Sklo, základní druhy a užití technického skla. Monokrystaly a jejich užití.12. Technická keramika. Vznik a charakteristické vlastnosti keramiky, její druhy a užití. Slinuté materiály, charakteristika a vlastnosti těchto materiálů, kontrola vlastností a využití v praxi.13. Kompozitní materiály, druhy a použití. Kovová skla, možnosti výroby, vlastnosti a použití.14. Povrchové úpravy. Rozdělení, základní metody.C V I Č E N Í1. Úvod, opakování základních pojmů, diagramy ARA, IRA a jejich užití.2. Oceli a jejich druhy. Litiny, druhy, tepelné zpracování litin.3. Přehled neželezných kovů a slitin, jejich porovnání z hlediska mechanickýchvlastností.4. Měď a její slitiny, mosazi, bronzy. Odlišnosti při přípravě vzorků pro optickou mikroskopii (odlišnosti od přípravy vzorků ocelí.). Hliník a jeho slitiny, vytvrzování.5. Hodnocení vlastností polymerů.6. Slinuté materiály, kompozity, skla, keramika. Závěrečný test.7. Z á p o č t y.

Získané způsobilosti

Oceli a litiny - jejich charakteristika, neželezné kovy - měď, hliník, titan, nikl, olovo, cín, hořčík, zinek apod. a jejich slitiny, základní vlastnosti plastů a jejich použití, technické sklo a skelný stav, technická keramika, kompozitní materiály.

Literatura

VOJTĚCH,D.:. Materiály a jejich mezní stavy, VŠCHT Praha 2010. MACEK,K,,ZUNA,P.:. Nauka o materiálu, ČVUT Praha 1996. PTÁČEK L. a kol.:. Nauka o materiálu I. CERM, 2003. PTÁČEK,L. a kol.:. Nauka o materiálu II. CERM, 2002. HRUBÝ,V. a kol.:. Přehled materiálového inženýrství , KOVOSIL Ostrava, 2010.

Požadavky

Zkouška z předmětu zahrnuje látku obou semestrů. Podmínkou účasti na zkoušce je získání zápočtů za zimní i letní semestr.

Garant

prof. Ing. Petr Louda, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Louda, CSc.Ing. Daniela OdehnalováIng. Pavel Hanus, Ph.D.Ing. Marta Horáková, Ph.D.Ing. Adam Hotař, Ph.D.Ing. Vladimír NosekIng. Daniela Odehnalová