Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o materiálu I-K (KMT / NMI-K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / NMI-K - Nauka o materiálu I-K, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

KONZULTACE1. Úvod.. Krystalová stavba kovů,pojmy krystalit, prostorová mřížka, uzlový bod. Vazby mezi atomy. Krystalové mřížky a jejich poruchy. Základní druhy krystalových mřížek a jejich charakteristika. Poruchy krystalové stavby: bodové, čárové, plošné. - prez.2. Vlastnosti materiálu - rozdělení. Fyzikální vlastnosti (elektrické, tepelné, magnetické).- dist. /6/str.97-129, /5/str.88-93 Mechanické vlastnosti materiálů a jejich zkoušení. Napjatost a deformace. Význam, rozdělení, zkouška tahem, tlakem, ohybem, střihem a krutem. Zpevnění a rekrystalizace.- prez. Technologické vlastnosti materiálů a jejich zkoušení. Zkoušky tvrdosti - rozdělení, zkouška dle Brinella, Vickerse, Rockwella, mikrotvrdost. - dist. /5/ str.97-101,86-88, /1/str.474-481, 451-454. Nedestruktivní zkoušky - dist./1/ str.482-511, /7/str.51-563. Základy termodynamiky materiálů. Pojmy soustava, fáze, složka, rovnováha soustavy, Gibbsův zákon fází, vysvětlení a příklady.Slitiny kovů - význam, křivky chladnutí. Pojem tuhý roztok, jeho základní vlastnosti a druhy TR. Základní typy binárních rovnovážných diagramů. Pákové pravidlo. - prez.4. Slitiny železa s uhlíkem. Rovnovážný binární diagram Fe-C metastabilní. Vysvětlení pojmů austenit, ferit, ledeburit, perlit, primární, sekundární a terciární cementit. Rovnovážný binární diagram Fe-C stabilní. Vysvětlení pojmů grafit, grafitové eutektikum, grafitový eutektoid.- prez.5. Základy fázových přeměn ocelí v tuhém stavu: perlitická, bainitická, martenzitická. Diagramy IRA, ARA. Základní typy ocelí a litin. Vliv doprovodných a legujících prvků na vlastnosti ocelí a litin- prez.6. Základy tepelného zpracování ocelí a litin. Žíhání, kalení, popouštění. Základní charakteristi-ka a druhy jednotlivých způsobů tepelného zpracování.- prez. Charakteristika chemicko-tepelného zpracování ocelí - cementace, nitridace a další způsoby. Podmínky zpracování, vhodné materiály.dist. /7/ str.96-103, /1/str.101-106, /5/ str.165-169SOUSTŘEDĚNÍ1. Zopakování vybraných partií látky podle potřeb studentů.2. Zápočtový test, vyhodnocení testu, udělování zápočtů

Získané způsobilosti

Krystalová stavba kovů, základní druhy krystalových mřížek a jejich poruchy, vlastnosti materiálů a jejich zkoušení, základní typy rovnovážných binárních diagramů, diagramy Fe-C a práce s nimi, základy fázových přeměn ocelí v tuhém stavu, diagramy IRA, ARA, základy tepelného a chemickotepelného zpracování ocelí a litin.

Literatura

VOJTĚCH,D.:. Materiály a jejich mezní stavy, VŠCHT Praha 2010. PLUHAŘ J. a kol.:. Nauka o materiálech. SNTL Praha, 1989. Macek,K.,ZUNA,P.a kol.:. Nauka o materiálu, ČVUT Praha 1996. PTÁČEK,L. a kol.:. Nauka o materiálu I, CERM 2003. &, &. PTÁČEK,L. a kol.:. Nauka o materiálu II. CERM, 2002. Alaxin, J. a kol. Nauka o materiálu. VŠST Liberec 1989. HRUBÝ,V. a kol.:. Přehled materiálového inženýrství , KOVOSIL Ostrava, 2010.

Požadavky

úspěšné absolvování písemného testu

Garant

prof. Ing. Petr Louda, CSc.

Vyučující

Ing. Daniela OdehnalováIng. Daniela Odehnalová