Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o materiálu I-P (KMT / NMI-P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / NMI-P - Nauka o materiálu I-P, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

P Ř E D N Á Š K Y1. Úvod. Význam předmětu. Krystalová stavba kovů,pojmy krystalit, prostorovámřížka, uzlový bod. Vazby mezi atomy.2. Krystalové mřížky a jejich poruchy. Základní druhy krystalových mřížek a jejichcharakteristika. Poruchy krystalové stavby: bodové, čarové, plošné.3. Vlastnosti materiálu - rozdělení. Fyzikální vlastnosti (elektrické, tepelné,magnetické).4. Mechanické vlastnosti materiálů a jejich zkoušení. Napjatost a deformace.Význam, rozdělení, zkouška tahem, tlakem, ohybem, střihem a krutem. Zpevněnía rekrystalizace.5. Technologické vlastnosti materiálů a jejich zkoušení. Zkoušky tvrdosti -rozdělení, zkouška dle Brinella, Vickerse,Rockwella, mikrotvrdost. Zkouškydefektoskopické.6. Základy termodynamiky materiálů. Pojmy soustava, fáze, složka, rovnováhasoustavy, Gibbsův zákon fází, vysvětlení a příklady.7. Slitiny kovů - význam, křivky chladnutí. Pojem tuhý roztok, jeho základnívlastnosti a druhy TR. Základní typy binárních rovnovážných diagramů.8. Základní typy binárních rovnovážných diagramů - pokračování, pákovépravidlo. Slitiny železa s uhlíkem.9. Rovnovážný binární diagram Fe-C metastabilní. Vysvětlení pojmů austenit,ferit, ledeburit, perlit, primární, sekundární a terciární cementit.10. Rovnovážný binární diagram Fe-C stabilní. Vysvětlení pojmů grafit, grafitovéeutektikum, grafitový eutektoid.11. Základy fázových přeměn ocelí v tuhém stavu: perlitická, bainitická,martenzitická.12. Diagramy IRA, ARA. Základní typy ocelí a litin. Vliv doprovodných alegujících prvků na vlastnosti ocelí a litin.13. Základy tepelného zpracování ocelí a litin. Žíhání, kalení, popouštění.Základní charakteristika a druhy jednotllivých způsobů tepelného zpracování.14. Charakteristika chemicko-tepelného zpracování ocelí - cementace, nitridacea další způsoby. Podmínky zpracování, vhodné materiály.C V I Č E N Í1. Úvod. Organizace cvičení, bezpečnostní předpisy, požadavky na udělenízápočtu.2. Základy optické a elektronové mikroskopie. Příprava metalografickýchvýbrusů.3. Krystalové struktury kovů. Nedokonalosti krystalové stavby. Základní pojmy.4. Statická zkouška tahem. Praktické provedení a vyhodnocení tahové zkoušky.Referát.5. Statické zkoušky tlakem, ohybem a střihem.6. Zkoušky tvrdosti. Praktické aplikace,mikrotvrdost.7. Mechanické zkoušky dynamické, technologické. Praktické ukázky rázovézkoušky vrub.houževnatosti, zkoušek drátů a plechů. Test.8. Rovnovážné diagramy. Pákové pravidlo.Gibbsův zákon fází.9. Rovnovážný diagram Fe-C. Rozpadová schémata. Referát.10. Transformační diagramy ocelí IRA,ARA, martenzitická a bainitická přeměna.11. Vyhodnocování struktur po rovnovážném a nerovnovážném tep.zpracování.12. Tepelné a chem.-tep.zpracování ocelí a litin. Přehled a příklady.13. T e s t.14. Z á p o č e t.

Získané způsobilosti

Krystalová stavba kovů, základní druhy krystalových mřížek a jejich poruchy, vlastnosti materiálů a jejich zkoušení, základní typy rovnovážných binárních diagramů, diagramy Fe-C a práce s nimi, základy fázových přeměn ocelí v tuhém stavu, diagramy IRA, ARA, základy tepelného a chemickotepelného zpracování ocelí a litin.

Literatura

VOJTĚCH,D.:. Materiály a jejich mezní stavy, VŠCHT Praha 2010. nullPTÁČEK L. a kol.:. Nauka o materiálu I. CERM, 2003. PTÁČEK,L. a kol.:. Nauka o materiálu II. CERM, 2002. HRUBÝ,V. a kol.:. Přehled materiálového inženýrství , KOVOSIL Ostrava, 2010.

Požadavky

úspěšné absolvování dvou písemných testů (v 7. a 13. výukovém týdnu), odevzdání referátů, povinná účast na cvičeních

Garant

prof. Ing. Petr Louda, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Louda, CSc.Ing. Daniela OdehnalováIng. Pavel Hanus, Ph.D.doc. Ing. Dora Kroisová, Ph.D.Ing. Vladimír NosekIng. Daniela OdehnalováIng. Petra PAZOURKOVA, Ph.D.RNDr. Věra Vodičková, Ph.D.