Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie tepelného zpracování (KMT / TTZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / TTZ - Teorie tepelného zpracování, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

P Ř E D N Á Š K Y1. Fyzikálně-metalurgické základy tepelného zpracování : rovnovážné diagramy fázové přeměny difuzní a bezdifuzní.2. Ohřev a ochlazování vsázky. Sdílení tepla. Říz. ochlazování. Tepelná a teplotní vodivost. Ochlazovací media. Tepelná pnutí ve vsázce.3. Difuzní procesy v tepelném zpracování.Fickovy zákony a jejich užití.4. Žíhání bez využití fázových přeměn - snížení pnutí, rekrystalizace, difuzní a homogenizační žíhání, žíhání na měkko. Nerovnovážné eutektikum.5. Žíhání s využitím fázových přeměn - normalizace, grafitizace, heterogenizační žíhání. Rozpad méně stabilní struktury v rovnovážnou.6. Kalení s polymorfním přechodem. Druhy kalení ocelí. Martenzitická přeměna a její vlastnosti.7. Tvarová paměť. Superelastické materiály.8. Rychlé ochlazení bez polymorfního přechodu. Kvazikrystalické a amorfní kovové materiály.9. Kalení s natavením povrchu. Možnost použití laseru v TZ. Bodové kalení.10. Popouštění. Zušlechťování. Druhy popouštění. Popouštěcí křehkost. Sekundární tvrdost , její příčiny.11. Vytvrzování. Stárnutí přirození a umělé. Vytvrzovatelné oceli.12. Tepelně mechanické zpracování - nízkoteplotní, vysokoteplotní. Použití tepelně mechanického zpracování.13.Povrchové tepelné zpracování. Metody povrchového TZ a jejich zvláštnosti. Druhy povrchového kalení. Indukční tepelné zpracování.14.Moderní trendy a další perspektivy TZ.C V I Č E N Í1. Typy rovnovážných diagramů a jejich užití. Souvislost rozpustnosti s vazbami, intermediární fáze, křivky chladnutí, příklady.2. RD Fe - C metastabilní, stabilní, zadání úlohy s aplikací pákového pravidla a určením výsledné struktury. Metalografické názvosloví.3. Aplikace stabilního diagramu na výslednou strukturu grafitických litin.4. Rekrystalizace. Jednotlivé způsoby žíhání a jejich aplikace v praxi, vliv na strukturu ocelí.5. Diagramy pro rychlý ohřev a ochlazování. Kinetické diagramy fázových přeměn.Austenitizace oceli.6. IRA a ARA diagramy ocelí a jejich užití. Zadání konkrétního sestavení IRA diagramu.7. Režimy ohřevu a způsoby ochlazování .8. Pece, ochranné atmosféry, vakuum, lázně.9. Návrh technologického postupu tepelného zpracování. Příklady různých technologických postupů a metodika jejich sestavení.10. Návrh technologického postupu tepelného zpracování. Samostatný návrh tepelného zpracování.11. Metody kontroly jakosti tepelného zpracování. Typické nedostatky tepelného zpracování.12. Omezená rozpustnost příměsí. Rozpad přesycených TR. Vytvrzování, vlastnosti výsledných struktur.13. Základní metalografické struktury po tepelném zpracování neželezných kovů. Ukázky typických struktur.14. Zhodnocení zadaných úkolů, zápočty.

Získané způsobilosti

Fyzikálně metalurgické základy TZ, difuzní procesy v tepelném zpracování, druhy žíhání, kalení a jeho druhy, popouštění, zušlechťování, vytvrzování, stárnutí. Tepelně mechanické zpracování, povrchové tepelné zpracování.

Literatura

RYŠ, P. A KOL: :. Nauka o materiálu I/4, Academia, Praha, 1975. &, &.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, zkouška z předmětu je ústní

Garant

doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.Ing. Pavel Hanus, Ph.D.