Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tepelné zpracování (KMT / TZPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / TZPR - Tepelné zpracování, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

A - Stručný obsah přednášek a cvičeníP Ř E D N Á Š K Y1. Ohřev a ochlazování vsázky. Sdílení tepla. Říz. ochlazování. Tepelná a teplotní vodivost. Ochlazo-vací media. Tepelná pnutí ve vsázce.2. Difuzní procesy v tepelném zpracování. Fickovy zákony a jejich užití.3. Žíhání bez využití fázových přeměn - snížení pnutí, difuzní a homogenizační žíhání, žíhání naměkko. Nerovnovážné eutektikum. Rekrystalizační žíhání. Žíhání na odstranění vnitřního pnutí.4. Žíhání s využitím fázových přeměn - teoretické základy. Rozpad méně stabilní struktury v rovno-vážnou. Normalizace, heterogenizační a stabilizační žíhání. Různé způsoby grafitizace.5. Kalení. Martenzitická přeměna a její vlastnosti. Tvarová paměť. Superelastické materiály.6. Praktické základy kalení železných kovů. Prokalitelnost.7. Kalení s natavením povrchu. Možnost použití laseru v TZ. Povrchové a bodové kalení.8. Popouštění. Zušlechťování. Druhy popouštění. Popouštěcí křehkost. Sekundární tvrdost , její příčiny.9. Principy precipitace a spinodálního rozpadu. Vytvrzování. Stárnutí přirozené a umělé. Vytvrzova-telné oceli.10. Tepelně mechanické zpracování - nízkoteplotní, vysokoteplotní. Použití tepelně mechanickéhozpracování.11. Ochranné atmosféry v tepelném zpracování.12. Chemicko-tepelné zpracování. Cementace, nitridace.13. Využití vakua v TZ.14. Moderní trendy v TZ. Fluidní pece v TZ. Simulace TZ. Kalení v roztocích polymerů.C V I Č E N Í1. Typy rovnovážných diagramů a jejich užití. Souvislost rozpustnosti s vazbami, intermediální fáze,křivky chladnutí, příklady.2. Rovnovážné diagramy Fe - C metastabilní, stabilní, zadání úlohy s aplikací pákového pravidla aurčením výsledné struktury. Metalografické názvosloví.3. IRA a ARA diagramy ocelí a jejich užití.4. Základní metalografické struktury po tepelném zpracování.5. Aplikace stabilního diagramu na výslednou strukturu grafitických litin.6. Rekrystalizace. Jednotlivý způsoby žíhání a jejich aplikace v praxi, vliv na strukturu ocelí.7. Diagramy pro rychlý ohřev a ochlazování. Kinetické diagramy fázových přeměn. Austenitizaceoceli.8. Exkurze do provozu tepelného zpracování.9. Režimy ohřevu a způsoby ochlazování.10. Pece, ochranné atmosféry, vakuum, lázně.11. Metody kontroly jakosti tepelného zpracování. Typické nedostatky tepelného zpracování.12. Návrh technologického postupu tepelného zpracování. Příklady různých technologických postupůa metodika jejich sestavení.13. Nárh technologického postupu tepelného zpracování.14. Omezená rozpustnost příměsí. Rozpad přesycených tuhých roztoků. Vytvrzování, vlastnostivýsledných struktur. Metalografie typických struktur.

Získané způsobilosti

Získání orientace v oblastech: Fyzikálně metalurgické základy TZ, difuzní procesy v tepelném zpracování, druhy žíhání, kalení a jeho druhy, popouštění, zušlechťování, vytvrzování, stárnutí. Tepelně mechanického zpracování, povrchové tepelné zpracování.

Literatura

TOTTEN, G.E.:. : Steel Heat Treatment, Taylor & Francis Group, London, 2007, ISBN 978-0-8493-8455-4. ASM Handbook, Vol. 4 : Heat Treating, ASM International, New York, 1998, ISBN 0-87170-379-3. RYŠ, P. A KOL: :. Nauka o materiálu I/4, Academia, Praha, 1975. &, &. NOVIKOV,I.I. :. Teorija termičeskoj obrabotki metallov, Moskva,1986.

Požadavky

Zápočet - aktivní účast na cvičeních, vypracování semestrální práce.Zkouška z předmětu je ústní.

Garant

prof. Ing. Petr Louda, CSc.

Vyučující

Ing. Adam Hotař, Ph.D.Ing. Pavel Hanus, Ph.D.