Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Volba materiálu a predikce vlastností (KMT / VMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / VMP - Volba materiálu a predikce vlastností, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

P Ř E D N Á Š K Y1. Užitné vlastnosti materiálu, jejich předpisování a kontrola. Defekt a nesouhlas. Kvantitativní a kvalitativní vlastnosti. Zvláštní vlastnosti podle ISO. Statistická kontrola.2. Měření a měřicí soustavy podle VDA a ISO 9 000. Analýza měřicích systémů.3. Užití výpočetních systémů k analýze měření - Excel, Statgrafics, SPSS.4. Mezní stavy materiálu - jejich rozdělení a sledování. Lomové, deformační a lokální mezní stavy.5. Porovnávací diagramy materiálu podle Ashbyho. Rozbor základních typů diagramů a jejich užití.6. Numerická kritéria volby materiálu. Druhy kritetií a jejich užití. Predikce chování materiálu podle výsledků zkoušek. AQL, RQL. Statistické hypotézy. Základní principy statistického vyhodnocení experimentů.7. Základní pojmy teorie životnosti a spolehlivosti. Stárnutí a degradace materiálu. Klimatické a korozní zkoušky.8. Weibullovo rozdělení - jeho odvození, základní vlastnosti a způsoby užití.9. Zkoušky životnosti materiálu. Zkrácené a zrychlené zkoušky životnosti. Sudden Death Test.10. Zkoušky únavových vlastností materiálu. Různé metodiky, porovnání a vyhodnocení. Vyhodnocení únavových vlastností podle výsledků získaných z praktického provozu.11. Vztah moderních systémů řízení jakosti a sledování materiálových vlastností. Předvýrobní etapy - FMEA, způsobilost měřících přípravků. Referenční vzorky.12. Statistické řízení výrobního procesu. Způsobilost stroje a procesu. Volba veličiny pro SPC. Statistické řízení výrobního procesu v procesech tepelného zpracování.13. Statistické přejímky. Metoda Zero defects. Metoda Just in time.14. Další perspektivy oboru. Závěr přednášek.C V I Č E N Í1. - 2. Základní statistické veličiny.3. - 4. Analýza rozptylu (anova). Složky nepřesnosti měření.5. Shrnutí dosavadních výsledků.6. - 7. Korelace a analýza závislosti.8. - 9. Číselné řady. Vyhlazení. Autokorelace.10. Shrnutí dosavadních výsledků.11. - 12. Statistické řízení procesů. Statistické přejímky.13. Návrh materiálů.14. Z á p o č t y .

Získané způsobilosti

Užitné vlastnosti materiálu, jejich předepisování a kontrola. Měření a měřicí soustavy podle VDA a ISO. Mezní stavy materiálu. Porovnávací diagramy podle Ashbyho. Weibullovo rozdělení a jeho užití. Základní pojmy teorie životnosti a spolehlivosti. Moderní způsoby statistické kontroly. Způsobilost procesu, způsobilost stroje.

Literatura

Standard Ford Q - 101, Fodr Q - 90000. New York, Ford MotorCo, 1995. ČSN - ISO 9000 - 9004. 1990. ISO - DIS 8258. Qualitätskontrolle in der Automobilindustrie. Frankfurt, VDA Verlag, 1990. KISCHIN,F. a kol.:. Statgraphics aneb statistika pro každého. Grada . Praha 1992. Braunschweig, IQM, 1990.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, případnou omluvenou neúčast je možno nahradit po domluvě s vedoucím cvičení.¨Součástí cvičení je zpracování 5 samostatných referátů podle výsledků experimentů.

Garant

doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.Ing. Daniela Odehnalová