Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané technologie a metody PÚ kovů (KMT / VTM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / VTM - Vybrané technologie a metody PÚ kovů, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

P Ř E D N Á Š K Y :1. Úvod do problematiky povrchových úprav. Význam povrchu. Degradace vrstev při klasickém tepelném zpracování. Oxidace a oduhličení.2. Difúze a její význam v tepelném zpracování. Fickovy zákony. Řešení pro difúzi povrchem látky. Zvláštní případy difúze.3. Umělé a ochranné atmosféry. Druhy a vyvíječe ochranné atmosféry. Aktivní a pasivní atmosféry. Požadavky na čistotu atmosféry a její docílení.4. Základy vakuové techniky. Druhy vakua. Viskosní a molekulární proudění. Vývěvy a podmínky jejich použití. Netěsnosti vakuových systémů a jejich sledování.5. Vakuová technika v tepelném zpracování. Kalení ve vakuových pecích. Ochlazování v přetlaku plynů.6. Princip a metody cementace. Klasické metody cementace. Vakuová cementace.7. Anomální doutnavý výboj, jeho vlastnosti a možnosti použití v chemicko-tepelném zpracování.8. Princip a způsoby nitridace. Iontová nitridace a její zvláštnosti. Nitridy železa a dalších kovů. Povrchová a difúzní vrstva, možnosti ovládání jejich tloušťky a složení.9. Povrchy a povlaky v tepelném zpracování, charakteristiky a rozdíly. Úloha adheze při vytváření povlaků. Základní materiály vakuopvých povlaků.10. Rozdělení vakuových metad vytváření povlaků. CVD metody, princip a užití, PECVD. PVD netody - napařování a naprašování. Planární magnetrony. Nízkotlaký oblouk.11. Difúzní vrstvy a implantované vrstvy. Princip iontové implantace. Vlastnosti a použití vznikajících vrstev.12. Lasery a jejich užití ve strojírenské technologii. Princip laserů. Transformační zpevnění laserem. Povrchové mikrolegování. Řezání a svařování. Možnosti vytváření amorfních povlaků.13. Termální nástřiky. Užití plamene, plasmy a detonace k vytváření nástřiků. Vlastnosti a užití termálních nástřiků. Základní typy termálních nástřiků.14. Další rozvoj úpravy povrchů. Kombinace procesů. Povrchové inženýrství a jeho význam.C V I Č E N Í :1. Bezpečnostní předpisy. Tepelné zpracování - opakování.2. Chemická rovnováha na povrchu PL. Oxidace, oduhličení.3. Difúze do pevných látek z okolního prostředí a obráceně.4. Základy vakuové techniky . Základní výpočty vakuových obvodů.5. Experimentální určování sací schopnosti a netěsností vakuového systému.6. Cementace, její druhy a vlastnosti.7. Nitridace, její druhy a vlastnosti .8. Výboje ve vakuu.9.Určování tloušťky difúzních vrstev. Experimentální určení tloušťky z průběhu mikrotvrdosti.10. Rychlé ohřevy a jejich užití.11. Termální nástřiky12.- 13. Exkurse.14. Zápočty.

Získané způsobilosti

Povrchové vrstvy,význam a rozdělení, degradace povrchu při tepelném zpracování, oxidace a oduhličení, umělé atmosféry, základy vakuových technologií, CHTZ v anomálním doutnavém výboji, PVD metody, CVD metody, vlastnosti tenkých vrstev, iontová implantace, lasery v metalurgii, plasmové nástřiky.

Literatura

Engst,P., Horák,M.:. Aplikace laserů. SNTL Praha, 1989. Hrubý, V.:. Iontová nitridace. SNTL Praha, 1988. Sedláček,V.:. Povrchy a povlaky kovů, skripta. ČVUT Praha, 1992. Groszkowski,J.:. Technika vysokého vakua. SNTL Praha, 1981. Daďourek,K.:. Vybrané technologie povrchových úprav - skripta. TU v Liberci, 2007.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních

Garant

doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.Ing. Daniela Odehnalová