Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy materiálového inženýrství (KMT / ZMI*A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / ZMI*A - Základy materiálového inženýrství, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Základní pojmy. Rozdělení technických materiálů. Vlastnosti mechanické, technologické, koroze. . Krystalizace a překrystalizace. Základní pojmy : složka, fáze, tuhý roztok, eutektikum.2. Kovy. Źelezné a neželezné kovy. Oceli, jejich druhy a vlastnosti. Litiny.3. Základní druhy neželezných kovů. Rozdělení, přehled a základní vlastnosti neželezných kovů.Měď a její slitiny. Hliník a jeho slitiny.4. Křehké materiály. Základní odlišnosti. Amorfní materiály - kysličníková a kovová skla. Keramika, její druhy a vlastnosti.5. Polymery a plasty. Základní představy o chování plastů. Různé typy plastů a jejich užití.6. Kompozitní materiály. Typy kompozitů. Charakteristické vlastnosti a použití kompozitů. Porovnání různých typů nekovových materiálů a jejich použitelnost.7. Základy zpracování technických materiálů.Charakteristika slévárenství, základní schéma výroby odlitků, slévárenské materiály, tavící zařízení. Účel a charakteristika svařování a pájení kovů. Třískové a netřískové obrábění.

Získané způsobilosti

Základní přehled o technických materiálech. Oceli a litiny - vlastnosti a možnost ovlivňování těchto vlastností. Neželezné kovy a jejich základní vlastnosti, charakteristika Al, Cu, Mg, jejich slitiny, drahé kovy. Povrchové úpravy. Nekovové materiály - skla, keramika, plasty. Kompozity.Porovnání a použitelnost.Základy strojírenských technologií slévání a svařování.

Literatura

PTÁČEK L. a kol.:. Nauka o materiálu I. CERM, 2003. PTÁČEK,L. a kol.:. Nauka o materiálu II. CERM, 2002. MACEK,K.a kol. Nauka o materiálu. Skripta. ČVUT Praha, 1996.

Požadavky

podmínkou získání zápočtu je úspěšné absolvování zápočtového testu.

Garant

prof. Ing. Petr Louda, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Karel Daďourek, CSc.