Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie obrábění (KOM / TO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOM / TO - Teorie obrábění, Fakulta strojní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretické základy tvorby třísky, experimentální metody v obrábění. Dynamika procesu obrábění, výkon, řezné síly a jejich určování, chvění, jeho důsledky a odstranění. Tepelné jevy v procesu obrábění. Opotřebení břitu řezného nástroje, trvanlivost a životnost, vliv řezného prostředí. Obrobitelnost materiálů. Optimalizace řezných podmínek, kriteria optimalizace, navrhování řezných podmínek.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní poznatky o teoretických základech tvorby třísky, experimentálních metodách v obrábění. Dynamika procesu obrábění, výkon, řezné síly a jejich určování, chvění, jeho důsledky a odstranění. Tepelné jevy v procesu obrábění. Opotřebení břitu řezného nástroje, trvanlivost a životnost.

Literatura

BEKÉS,J. - ANDONOV,I. Analýza a syntéza strojárských objektov a procesov. 1. vydání. ALFA Bratislava, 1986. LIMERT,G. - ONDRA,J. - VAVŘÍK,I. Obrábění. 1. vydání. SNTL Praha,1985. BEŃO.J. Teória razabnia kovov. 1. vyd. Košice, VIENALA 1999, 256 s. ISBN 80-7099-429-0. BUDA,J. - SOUČEK,J. - VASILKO,K. Teorie obrábania. 1. vydání.ALFA Bratislava, 1983. GAZDA,J. a kol. Teorie obrábění - Řezné síly. 1. vydání. SkriptumVŠST Liberec, 1992. MOUKA,E. a kol. Teorie obrábění. Skriptum VUT Brno. SNTL Praha, 1985. PŘIKRYL,Z. - MUSÍLKOVÁ,R. Teorie obrábění. 3. vydání. SNTL Praha,1982.

Požadavky

"Aktivní účast na povinných seminářích, vyhovující znalosti při ústních a písemných kontrolách studia, zprávy z laboratorních cvičení odevzdané včas a na požadované úrovni v po době protokolu z měření.Zkouška je ústní s písemnou přípravou."

Garant

prof. Ing. Alexey Popov, DrSc.

Vyučující

doc. Ing. Jaromír Gazda, CSc.Ing. Jiří Lubina, Ph.D.prof. Ing. Alexey Popov, DrSc.doc. Ing. Jaromír Gazda, CSc.Ing. Jiří Lubina, Ph.D.prof. Ing. Alexey Popov, DrSc.